≫ 

SKANDAL: Na Kipru se masovno nameštaju prijateljske utakmice, a Zvezda i Partizan su tamo (VIDEO)

Glavni protagonisti "štelovanja" utakmica su rumunski arbitri koji kroje rezultate mnogih mečeva

  • 2

Međunarodna nekomercijalna organizacija Federbet, koja se bavi otkrivanjem i prijavljivanjem nezakonitih radnji u sportu na osnovu kladioničarskih kvota, izazvala je pravi skandal nakon što je objavila podatke svojih istraživanja.

 

Sudeći prema njihovim saznanjima, na Kipru, gde su trenutno na pripremama i igrači naša dva najveća kluba Zvezde i Partizana, se masovno nameštaju prijateljske fudbalske utakmice.

 

Naime, Federbet je pod sumnju stavio nameštanje prijateljskih utakmica na Kipru između rumunskih i ruskih ekipa, a o ovom slučaju pisao je ugledni rumunski dnevni list "Gazeta Sporturilor". Naime, mreža je puno dublja, ali suština je da se rumunske sudije sumnjiče za nameštanje utakmica, a zabeležene su velike uplate u kladionicama na igru "broj golova".

 

Federbet je javnosti skrenuo pažnju na utakmicu između Kluža (Rumunija) i Ufe (Rusija), koja se odigrala na Kipru.

 

- Prvo poluvreme je bilo pri kraju, golova nije bilo, a ekipe su već bile spremne za odlazak na odmor. Međutim, sudije su odlučile da umešaju svoje prste u ishod utakmice. Najpre su produžili utakmicu sedam minuta, a onda dosudili penal za rumunski tim. Međutim, fudbaler Kluža nije uspeo da postigne gol iz penala, ali sudija je iz samo njemu znanog razloga (vi sada nagađajte) ponovio izvođenje, posle čega je drugi igrač Kluža bio precizan - piše hrvatska sportarena.hr.

 

I reči trenera Ufe ukazuju na to da ovde nisu bila "čista posla".

 

- Kada se šutirao prvi penal stajao sam kraj pomoćnog sudije. Penal je izveden, a pomoćni sudija je istog trenutka podigao zastavicu. Kao da je sve bilo unapred namešteno. Tada smo shvatili da će šutirati penal sve dok ne daju gol - rekao je trener Ufe Jurij Pereskokov.

 

 

Nakon samo dva dana dogodio se novi skandal - ponovo na utakmici rumunskog i ruskog kluba. Igrala se utakmica Urala (Rusija) i Astre (Rumunija), a Federbet je posebnu pažnju obratio na popularnost igre "više od 3,5 golova".

 

Pogađate... Ne samo da su pala četiri gola, krajnji rezultat bio je 4:2 za Astru.

 

 

Nešto kasnije, primećene su nove nepravilnosti. Igrali su Panduri (Rumunija) i Krilja Sovjetov (Rusija).

 

Tokom prvih 35 minuta rezultat je bio 0:0. Premda su ekipe imale po tek nekoliko prilika, kvote na kladionicama na igru" više od 2,5 golova" počele su drastično da padaju. U 38. minutu (2.21 na videu) sudija je dosudio penal za ruski tim. Pet minuta kasnije ista priča, ali ovaj put penal je dobio Panduri. Koeficijent na "više od 3,5" je na poluvremenu bio neverovatnih 1,40! Rezultat je do kraja utakmice prešao tih 3,5 - utakmica je završila rezultatom 2:2.

 

 

Možda i najneverovatnija situacija se dogodila na utakmici Astre i poljskog Pogona.

 

Naime, tokom prvog poluvremena sudija je svirao penal posle izvođenja slobodnog udarca ispred gola Poljaka, iako snimak pokazuje da nije bilo nikakvog faula niti igre rukom, pa samim tim ni elemenenata za najstrožu kaznu.

 

Do kraja meča arbitar je još nekoliko puta dosudio penale, a igrači, koji su smatrali da penala nije bilo, namerno su promašili udarce. Pri rezultatu 1:1, koeficijent na "više od 3,5 golova" pao je na 1,55. Utakmica se na kraju završila rezultatom 3:1.

 

 

Priču o nameštanjima na sebe je preuzeo ugledni rumunski list "Gazeta Sporturilor" koji je odlučio da otkrije o čemu se tu radi, ali naleteli su na zid. Tačnije, Kristian Katana, čovek koji sudi u trećoj rumunskoj ligi i koji je ujedno i sekretar jednog od regionalnih fudbalskih saveza, negirao je da je bio na Kipru iako su ga videli brojni ljudi i iako je zabežen na kameri?!

 

Na pitanja rumunskih novinara rekao je da će se javiti za desetak minuta i - nikad nije nazvao.

 

Sem njega, još nekoliko sudija je pod sumnjom, ali svi tvrde da ne znaju o čemu je reč i da nameštanja nema. Priča je na kraju sa Kipra otišla i do nekih mečeva u Turskoj gde su sudije koje su sudile prijateljske mečeve takođe bili Rumuni. Dan Petre, koji je sudio utakmicu Ufe i Kluža i koji se, nakon što su ga rumunski novinari identifikovali, prestao javljati na pozive, sudio je i na spornim utakmicama u Turskoj.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Breston

    31. januar 2017 | 09:56

    Taman da Terzic i Vazura isplate plate igracima...

  • Zoka

    31. januar 2017 | 10:48

    Tamo je partizan nista cudno oni to rade zadnji 10 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA