Komičar moćniji od Trampa: Humor vrti gde burgija neće! Ovaj čovek je živi dokaz! (VIDEO)

Džon Oliver se proslavio kao saradnik Džona Stjuarta, dok je ovaj vodio "Daily Show", ali je u punom sjaju zasijao tek kada je dobio svoju sopstvenu nedeljnu emisiju. Danas je čovek koji svojom duhovitošću menja zakone u Americi! Bukvalno!

  • 3

Džon Oliver je dobro poznato lice svakome ko ima internet, društvene mreže i prati američke humorističke emisije.

Britanac po rođenju (Englez, tačnije, iz okoline Birmingema, ali strasni navijač Liverpula jer su mu roditelji poreklom iz tih krajeva), poslom u Sjedinjenim Državama, proslavio se kao saradnik emisije "Daily show with Jon Stewart", da bi aprila 2014. godine dobio priliku da ima svoju sopstvenu na mreži "HBO".

Reći da je tu priliku iskoristio je preblago. Njegov "Last Week Tonight" beleži rekordne gledanosti, ugovor je već jednom produžen i biće sigurno ponovo, on lično ima punu slobodu da kritikuje i ismeva šta i koga god želi ("HBO" ne zavisi od reklamiranja već od pretplate, tako da nema ko da se buni), a časopis "Tajm" ga je smestio u sto najuticajnijih ljudi prošle godine.

Zašto?

Zbog fenomena koji je čak dobio i svoje ime: "efekat Džona Olivera".

Naime, struktura emisije je takva da postoji mnoštvo manjih tema kojima se bavi u formi rekapitulacije prethodne sedmice (kao što i ime emisije kaže, "pregled protekle nedelje"), i jedna glavna, obrađena u segmentu koji traje između 15-20 minuta, mada ponekad i duže. Ta glavna tema je temeljno istražena, uvek komično predstavljena javnosti, i uvek od kardinalnog značaja za društvo.

To poslednje je najvažnije, zato što njegovi duhoviti komentari utiču na američke zakonodavce, menjaju propise, sudske presude.

Ovo je prvi put došlo do izražaja u petoj epizodi prve sezone kada se bavio internetskom neutralnošću, odnosno idejom da svi pojedinci imaju jednaka prava na brzi internet, da bogati nemaju brži pristup globalnoj mreži od siromašnih.

Sve do njegove emisije, ova tema je smatrana opskurnom, tehničkom, nešto što šira javnost ne razume. On je sve sažvakao i objasnio, i pozvao sve ljude da ostave komentar na ovu temu Federalnoj komisiji za komunikacije (FKK). Sajt je im se srušio - momentalno. 3,7 miliona komentara je ostavljeno na tu temu. Telefoni su se usijali.

FKK, čiji je predlog zakona o internetskoj neutralnosti bio po mišljenju "Njujork Tajmsa" prazna ljuštura, nakon emisije je promenjen tako da je internetska infrastruktura sada klasifikovana kao javno dobro. Siromašni mogu biti sigurni da će imati internet iste brzine kao i bogati, barem dok javnost ne zaboravi na sve a moćnici provuku ono što žele.

Jedan apelacioni sud je presudio u korist stanovnika Guama, nakon Oliverovog segmenta u kojem se bavio sniženim ustavnim pravima žitelja teritorija SAD koje još uvek nisu savezne države.

Članovi Kongresa su njemu odali priznanje zbog zakona o kokošijim farmama. Glavešine grada Vašingtona i distrikta Kolumbije su doneli rezoluciju kojom mu odaju počast nakon što se u glavnom segmentu bavio njihovom borbom za državnost.

Iako on tvrdi da nije novinar, mnogi smatraju da je on upravo ono što bi novinari koji sebe smatraju istraživačkim trebalo da budu. Kao primer se često navodi segment u kojem se bavio tvrdnjom kompanije "Mis Amerika" da je najveći svetski snabdevač školarina za žene.

Ispostavilo se da je to laž, vešto upakovana u dvosmislene termine, bazirana na potencijalnoj količini novca koju mogu da daju za školarine a ne na količini novca koju stvarno daju, ali je zanimljiva činjenica da je u toku te emisije pomenuo i jednu organizaciju koja se stvarno bavi ženskim školarinama, "Društvo za žene inženjere", koje je objavilo informaciju da su u prva dva dana nakon emitovanja te epizode primili čak 25.000 dolara u donacijama.

Ono što Oliver takođe često radi je ismevanje američke prakse upravo vršenjem te prakse, ne bi li pokazao koliko je nešto besmisleno.

U segmentu koji se bavio crkvama koje izrabljuju vernike tako što uzimaju novac od njih a ne plaćaju porez jer su kao religijske organizacije izuzete, zbog čega se njihovi sveštenici voze privatnim avionima i žive u palatama, Džon Oliver je osnovao svoju sopstvenu crkvu koju je nazvao "Naša Gospa od večne izuzetosti".

Samo da bi pokazao koliko je lako osnovati "crkvu" u Americi i izbeći plaćanje poreza, ujedno "šišajući ovce".

Sve pare koje je primio, prosledio je "Lekarima bez granica".

Njegov segment o Donaldu Trampu je najgledanija stvar ikada na "HBO-u". Ikada. A pričamo o mreži koja emituje "Igru prestolu"! Zato ne čudi što je Džon Oliver dobitnik pet Emija i dve nagrade "Gilda scenarista".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Klamiti

    21. april 2019 | 18:03

    Teba gledati, uživanhe, kikotanje, informisanje. Najbolji način da budeš odlično infirmisan. Kod nas Kesić, nije mbogo daleko otišao, jedino slično.

  • Johan

    21. april 2019 | 18:09

    On čovek "šara" po svim aktuelnim događajima i ličnostima u svetu a ne kao Ivanović i Kesić sto su se već 5 godina uhvatili samo jedno te isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA