≫ 

Dan kada su laste letele avionom: 10.000 ptica je čarterima prevezeno u toplije krajeve

Iznenađene snažnim vetrovima i neobičnom hladnoćom za to vreme, ptice su bile osuđene na glad i iscrpljenost

  • 1

Početak oktobra 1974. godine bilo toliko hladno da lastavice nisu imale dovoljno snage da prelete preko Alpa na jug u godišnjoj migraciji iz severne Evrope ka toplijem Mediteranu. Zbog toga su one iz Švajcarske prevezene železnicom i komercijalnim avio letovima.

Portparol Švajcarske federalne železnice izjavio je tada da je nekoliko hiljada ptica prevezeno vozom kroz tunel koji probija švajcarske Alpe, dok je aviokompanija Svis er avionima prevezla 10.000 lastavica u Nicu, Marsej i Barselonu.

- Ptice su prevezene u kartonskim kutijama sa ventilacijom u odeljenjima rezervisanim za životinje i tamo su stigle u dobrom stanju. Tamo su srećno poletele ka svom novom domu - rekli su tada iz aviokompanije.

Putnik kroz vreme tvrdi da je došao iz budućnosti: Pokazao fotku koja je tamo nastala i opisuje šta je sve video (VIDEO)

Iznenađene snažnim vetrovima i neobičnom hladnoćom za to vreme, ptice su bile osuđene na glad i iscrpljenost.

Laste su prevezene u toplije krajeve Foto: Pixabay.com

Lokalna društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama i mnogi ljubitelji ptica odgovorili su na apele da se ptice sklone sa hladnoće. Savezna ornitološka stanica u blizini Lucerna emitovala je uputstva o prikupljanju i brizi o njima.

Stanica je saopštila da su ptice gladne jer je insekte teško naći u zimskim vremenima. Savetovala je volonterima da ptice sakupljaju noću i da ih mame komadićima mesa umočenim u vodu.

Lastavice koje su prevezene vozom puštene su na prvoj stanici na južnoj strani Alpa u regiji Tićino u Švajcarskoj.

Ako dođete na ovaj aerodrom u Grčkoj obavezno čučnite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA