≫ 

Stravično upozorenje! Misteriozna i retka bolest pogađa decu i može da izazove paralizu

Tokom ove godine, potvrđeno je ili se sumnja na ovo oboljenje u 127 slučajeva

  • 4

Zdravstveni zvaničnici u SAD upozorili su javnost na povećanje broja obolelih od misteriozne i retke bolesti koja uglavnom pogađa decu i može da izazove paralizu, piše sciencealert.com.

Kada joj se ćerka probudila, imala je probleme sa govorom, a nekoliko sati kasnije bila je paralizovana - samo zato što se igrala napolju

Tokom ove godine, potvrđeno je ili se sumnja na ovo oboljenje u 127 slučajeva. Slučajevi akutnog flacidnog mijelitisa ili AFM-a prijavljeni su Centrima za kontrolu bolesti i prevenciju. Broj od 127 obolelih je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 62 obolela su potvrđena u 22 države. Više od 90 odsto potvrđenih slučajeva su deca od 18 godina i mlađa, a prosečne godine obolelih su - četiri godine.

Prema rečima predstavnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, uprkos naporima specijalista koji sprovode laboratorijske i druge testove, uzroci većine slučajeva obolevanja ostaju nejasni.

NEMA VAKCINE NI LEKA

Povećanje broja obolelih zabeleženo je od 2014. godine, a najviše slučajeva se javlja tokom avgusta i septembra. Prema prognozama, bolest će nastaviti da se širi. Zasad ne postoje nikakvi specijalni preparati ni vakcine za lečenje ove retke bolesti. Bolest utiče na kičmenu moždinu i može dovesti do doživotne paralize.

Uzročnici su i dalje nepoznati, a doktori smatraju da su virusi, toksini i genetski poremećaji mogući uzroci obolevanja.

VIDEO/Čudo iz blizine: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Realista

    19. oktobar 2018 | 08:18

    GMO hrana dolazi do izražaja.

  • Mux

    19. oktobar 2018 | 10:14

    Vladari sveta iz senke dobro rade svoj posao...rezultati postaju sve vidljiviji...

  • Srba

    19. oktobar 2018 | 10:55

    Ponovo laboratorijska bolest. Izmisle bolest puste je i čekaju malo pa naprave vakcinu. Biznis na veliko. Farmacija mafija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA