≫ 

Astronauti će posle neuspeha ponovo leteti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

To lansiranje biće prvo nakon neuspeha koji se dogodio prilikom u lansiranja rakete-nosača Sojuz-FG 11. oktobra

  • 0

Sledeće lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici moglo bi da se dogodi 3. decembra, a posada koja se sada nalazi u MSS, trebalo da se vrati na Zemlju 20. decembra.

To je danas izjavio zvaničnik raketno-svemirske industrije Rusije (Roskosmos) Sergej Krikaljov i naveo da će prehodno letelica Progres MS-10 sa kargo kapsulom biti lansirana 16. novembra, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, originalni plan bio je da se ekipa koja je trenutno tamo vrati sredinom decembra, a da je sledeća ubrzo nakon toga zameni, ali se plan promenio da bi se izbeglo prebacivanje Međunarodne svemirske stanice u stanje autopilota.

Astronaut iz Roskosmosa Foto: Tanjug/AP

U Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se posada koju čine tri osobe - Sergej Prokopjev iz Roskosmosa, Serena Aunon Kenslor iz NASA i Aleksandar Gerst iz Evropske svemirske agencije.

Njih će zameniti Oleg Kononjenko (Roskosmos), En Meklejn (NASA) i Dejvid Sen-Džek (Kanadska svemirska agencija).

To lansiranje biće prvo nakon neuspeha koji se dogodio prilikom u lansiranja rakete-nosača Sojuz-FG 11. oktobra, prenosi Rojters.

Ruska raketa Sojuz Foto: Tanjug/AP

Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin i njegov američki kolega Nik Hejg bili su 11. oktobra primorani da se katapultiraju usled kvara na motoru potiskivača, samo nekoliko minuta nakon lansiranja.

Foto: Tanjug/AP

Raketa je bila lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a šest sati kasnije je trebalo da pristane u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Rojters je prethodno, pozivajući se na zvaničnika raketno-svemirske industrije Rusije, prenela da se to dogodilo zbog kvara senzora.

VIDEO: Želeli da odu u svemir a završili jedva živi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA