≫ 

Između poklonika dva najveća narko-bosa svih vremena vodi se velika borba ko je jači: El Čapo ili Pablo Eksobar? (INFOGRAFIKA)

Eksperti kažu da SAD ima jak slučaj protiv Guzmana i da je izvesno da će narko-bos u zatvoru provesti ostatak života

  • 2

U Americi je u toku suđenje čuvenom meskičkom narko-bosu Hoakinu Guzmanu, koji je široj javnosti poznat kao El Čapo. Proces se odvija na federanom sudu u Bruklinu u Njujorku, a mediji pomno prate svaki potez porote i sudije.

El Čapo (61) je optužen za pokretanje najvećeg kartela za drogu i potrošnju iste i navodi se da je za 25 godina u SAD prošvercovao više od 155 tona kokaina.

Ovo suđenje će koštati milione dolara, a tužioci su godinama skupljani dokaze protiv njega i gradili slučaj. On je izručen SAD 2017. godine, nakon što je dva puta pobegao iz zatvora u Meksiku - jednom u kolicima za veš, a drugi put kroz tunel.

Eksperti kažu da vlada SAD ima jak slučaj protiv Guzmana i da je izvesno da će narko-bos u zatvoru provesti ostatak života.

El Čapo bi mogao da bude osuđen na doživotnu robiju Foto: Tanjug/AP

Agencija podseća da se "El Čapo", izjasnio kao nevin po optužbi da je njegov Sinaloa kartel krijumčario kokain i druge droge, "oprao" milijarde dolara i da je on nadgledao nemilosrdne kampanje ubijanja i kidnapovanja.

Na suđenju će svedočiti i Majk Mekgouen, bivši agent Federalnog istražnog biroa, koji je odlazio u zatvor u Meksiku da bi se zbližio s El Čapom, izdajući se za šefa italijanske mafije.

Završne reči na suđenju "El Čapu" počinju 13. novembra.

Šon Pen i El Čapo Guzman tokom intervju na jesen 2015. godine. Foto: Twitter/@SeanPenn

KO ĆE NAJVEĆI NARKO-BOS SVIH VREMENA?

Mnogi ističu da El Čapo ipak nije najveći narko-bos svih vremena, već da ta titula pripada pokojnom Pablu Eskobaru. Koliko su slični, toliko se i razlikuju, a brojke govore same za sebe, pa zaključak donesete sami.

Foto: Telegraf

El Čapo je poreklom iz Meksika, a vodio je kartel Sinaloa. Bavio se švercom kokaina, marihuane, ekstazija, heroina i čak je dva puta bežao iz zatvora. Zbog njegovih kriminalnih aktivnosti je nastradalo između 2.000 i 3.000 ljudi, a zaradio je čak 4 milijarde dolara. 

Aktivan je bio od 1989. godine, do 2014., a poseduje čak 42 vozila i 19 oklopnih. Najveći neprijatelj mu je kartel Los Zetas.

Mnogi misle da je Eskobar najveći narko-bos svih vremena Foto: Profimedia/Caters News

Što se tiče Eskobara, on je poreklom iz Kolumbije i vodio je kartel Medeljin. Švercovao je kokain i zaradio je 25 milijarde dolara. Najveći naprijatelj mu je bio kartel Kali, a iz zatvora je pobegao samo jednom.

Akvtivan je bio od 1980. godine, pa sve do 1993. kada su ga i ubili. Tokom njegovih kriminalnih aktivnosti ubijeno je 10.000 ljudi.

SINOVI PREUZELI POSAO

Dok se El Čapu sudi, njegova imperija teška milijardu dolara i dalje cveta pod upravom dvojice njegovih omiljenih sinova: Ivana Arčivalda Guzmana Salazara i Hesusa Alfeda Guzmana Salazara.

- Nema sumnje da optuženi i njegov kartel imaju moći, resurse i volje da naude svedocima koji su spremni na saradnju, čak i ako promene mesto stanovanja - upozorili su advokati 28. oktobra sudiju Brajana Kogana, prenosi Njujork post.

Očekuje se da će suđenje Guzmanu, koji se izjasnio da nije kriv po 17 tačaka optužnice za trgovinu drogom, zaveru za ubistvo i pranje novca, trajati najmanje četiri meseca, piše Njujork dejli njuz.

El Čapovi sinovi su nastavili njegov posao Foto: Tanjug/AP

Ivan Arčivaldo i Hezus Alfredo pripremani su da preuzmu njegov biznis, a El Čapo ih je dobio s prvom suprugom Marijom Alehandrinom Salazar Ernandez, kojom se oženio 1977. Njihov treći sin Cezar ubijen je pre šest godina.

Alfredo je prošlog meseca stavljen na spisak deset najtraženijih lica američke Uprave za borbu protiv narko-kriminala. Optužen je 2009. za trgovinu drogom u Ilinoisu, a za informacije koje će pomoći u njegovom hapšenju raspisana je nagrada od 5 miliona dolara.

Za razliku od oca, koji se skrivao, dva brata otvoreno vode luksuzan život u Meksiku i razmeću se njime na društvenim mrežama, prenosi Dejli Mejl.

Veruje se da El Čapo ima najmanje 15 dece, a izvor iz američke Savezne policije veruje da ih "možda ima i više".

Mediji su pisali i o njegovoj sadašnjoj ženi Emi Koronel (29) koja uživa u bogatstvu dok joj je muž u zatvoru. Ona je znantno mlađa od El Čapa i sa njim ima dve ćerke. Redovno objavljuje fotografije na društvenim mrežama i pokazuje kako uživa u luksuzu.

Ema Koronel, El Čapova sadašnja žena Foto: Profimedia/AFP

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA