≫ 

Za stan na Menhetnu možete da kupite celo selo na Novom Zelandu: Šta biste vi odabrali da imate milione u džepu? (FOTO) (ANKETA)

Suma koju je potrebno izdvojiti za vilu u Opatiji ili za stan na Menhetnu, dovoljna je za celo selo u predivnoj okeanskoj zemlji sa nestvarnom prirodom

  • 7

Cene nekretnina u svetu poslednjih godina vrtoglavo rastu, posebno na nekim mondenskim i ekskluzivnim lokacijama. Tako je, recimo po ceni jednog prosečnog stana u Menhentnu moguće kupiti celo selo na Novom Zelandu!

Selo Lejk Vaitaki, koje se nalazi na Južnom ostrvu novozelandskog arhipelaga je na prodaju. U cenu od 1,6 miliona evra uključeno je osam trosobnih kuća, 14 hektara zemlje, garaže, restoran, ali i pravo na iskorišćavanje vode na tom području.

Selo je izgrađeno još tridesetih godina prošlog veka za radnike koji su radili na podizanju i održavanju brane, ali kako je kompletan sistem krajem osamdesetih otišao u istoriju jer je sve prešlo na automatsko održavanje, radnici više nisu bili potrebni, pa su 1989. napustili selo i ono je od tada "selo duhova" jer u njemu niko ne živi.

Od tada je prozvano "selo duhova", iako je krajolik toliko čaroban, da duhovima uopšte nije mesto, jer ne mesto izgleda i najmanje strašno.

Zanimljivo je da su se na ovu aukciju javili kineski investitori, ali postoji začkoljica - selo mogu kupiti samo Novozelanđani, tako da u ruke stranaca ne može nikako da dođe.

Nestvarno lepa priroda krasi ovo malo selo; Foto: Shutterstock

Budući da je na obali jezera, selo je idealno za razvoj turizma, pa i izgradnju nekog rizorta.

Selo Vaitaki  je okruženo planinama, a nedavno je otvorena i biciklistička staza "Alps to Ocean", pa se očekuje značajan porast broja turista.

VIDEO: Kejtlin Džener 3,5 miliona dolara nestalo za 15 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Neko

    13. novembar 2018 | 22:47

    Otisao odavde...

  • DARKO 100%

    13. novembar 2018 | 21:43

    Nebih preko hleba trazio pogacu!bolje vrabac u ruci nego golub na grani,ulagati novac gde nemozete znati izzvesnost poslovnog poduhvata gde mozete doziveti debakl a iznajmljivanjem stana mozete imati konstantnu lepu sumu novca da nebrinete za buducnost

  • Alex

    14. novembar 2018 | 07:27

    Imam moju Srbiju najlepšu na svetu tako da NZ i sela u njemu me ne zanimaju niti stan na menhetnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA