Princ Čarls puni 70 godina, a njegov život je prava riznica: Ima 100 automobila i jedan od njih ide na vino jer stvara lep miris tokom vožnje (FOTO) (VIDEO)

Povodom rođendana princa Čarlsa, objavljene su dve nove fotografije kraljevske porodice

  • 7

Britanski prestolonaslednik princ Čarls danas slavi 70-ti rođendan. On je najstarije dete britanske kraljice Elizabete II i njenog muža, princa Filipa. Rođen je 1948. godine u Londonu, a pošto je član kraljevske porodice zakonski nema prezime.

Titulu princa od Velsa nosi od 1958. godine, što je najduže do sada. Studirao je na Triniti koledžu koji pripada Univerzitetu Kembridž. Potom je služio u britanskoj avijaciji i mornarici od 1971. do 1976. godine. Godine 1981. oženio se lejdi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, prinčeve Vilijama i Harija.

Princ Čarls sa svojim sinovima Vilijamom i Harijem Foto: AP/Tanjug

Par se razveo 1996. godina, a Dajana je stradala u automobilskoj nesreći 1997. Od 2005. godine, princ Čarls je u braku je sa Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.

Bio je u braku sa princezom Dajanom sve do 1996. godine Foto: Tanjug/AP

Povodom rođendana princa Čarlsa, objavljene su dve nove porodične fotogafije britanske kraljevske porodice. Na njima je princ sa svojom suprugom Kamilom, sinovima prinčevima Vilijamom i Harijem, njihovim suprugama i unučićima.

Najnovija porodična fotogafija Foto: Tanjug/AP

Mediji prenose da fotografije pokazuju porodicu punu ljubavi, a očigledno je koliko princ Čarls uživa u društvu svojih unučića. Na slikama je i najmlađi član kraljevske porodice princ Lui, kome je ovo tek drugo zvanično fotografisanje od rođenja.

Princ Čarls kao beba u društvu svojih roditelja Foto: Tanjug/AP

Osim toga, u čast prinčevog rođendan biće organizovane i brojne zabave, a među njima je i privatna zabava u Bagingemskoj palati. Na njoj će domaćin biti kraljica, koja će održati i govor za svog sina.

Čarls u društvu svoje žene, sinova, snaja i unučića Foto: Tanjug/AP

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola će biti gosti i u Spenser Hausu u Londonu, kako bi obeležili 70-te rođendane značajnih ljudi koji slave taj jubilej ove godine. U Grin parku biće organizovana tradicionalni pozdrav paljbom, a oglasiće se i zvona u Vesminster Ebiju.

Kraljica će organizovati zabavu u čast svog sina Foto: Tanjug/AP

Klerens Haus je objavila i brojne slike iz života princa Čarlsa na kojima je on sa porodicom, ili uživa dok igra polo, pliva ili obavlja službene dužnosti, prenosi BBC.

Čarls je u braku sa Kamilom od 2005. godine Foto: Tanjug/AP

ZANIMLJIVOSTI O ČARLSU

On je u čast svog 70-og rođendana dao intervjue brojnim britanskim medijima, u kojima je otkrio neke zanimljive činjenice o sebi.

Istakao je da voli da jede svoju verziju grčke musake, ali sa mesom tetreba umesto sa jagnjetinom. Naveo je da voli crvene veverice i da ih pušta da trče oko njegove kuće Birkhol u zamku Balmoral u Škotskoj.

Princ Čarls nikada ne ruča. Imao je izložbu svojih radova 1987. godine, ali radove nije izložio pod svojim pravim imenom.

Služio je u britanskom vazduhoplovstvu i mornarici Foto: Tanjug/AP

Čarls je prvi naslednik prestola koji je stekao univerzitetsku diplomu 1970. godine. Studirao je arheologiju i antropologiju, a onda je prešao na istoriju. Voli da sadi drveće tokom svojih zvaničnih pojavljivanja u javnosti.

Voli da se presvlači pet puta dnevno, a ima bizarne zahteve za svoju poslugu. Naime, oni svako jutro moraju da peglaju njegove pidžame, a nakon toga i pertle na cipelama.

Kraljica Elizabeta drži svog sina princa Čarlsa Foto: Tanjug/AP

Svuda nosi svoju dasku za WC šolju, a spava isključivo na "kraljevskoj posteljini", koja se pegla i zateže tako da na njoj ne bude nijedne linija pa takvo nameštanje kreveta traje po sat vremena. Takođe, voda za kupanje mora da ima tačno određenu temperaturu.

Čarls i Kamila prilikom posete Grčkoj Foto: Tanjug/AP

Najbizarniji zahtev se odnosi na njegovo pranje zuba. Kako je Burel rekao, on ima jednog slugu koji mu svako jutro na četkicu istisne tačno jedan inč (2,5 centimetara) paste za zube.

Povodom njegovog rođendana su otkrivene brojne zanimljivosti o Čarlsu Foto: Tanjug/AP

Međutim, Čarls se ne ponaša uvek kao budući kralj, jer, kako je bivši batler kraljevske porodice izjavio, princ je često znao da svoje sinove Vilijama i Harija tera da sami skupljaju smeće kada bi išli na na izletu u prirodu, čak i onda kada smeće ne bi bilo njihovo.

Princ Čarls, dok je bio dete Foto: Tanjug/AP

LJUBAV PREMA AUTOMOBILIMA

Mnogi verovatno ne znaju da je princ Čarls zaljubljenik u automobile, a u svojoj kolekciji ih ima više od 100. Ono što je posebno zanimljivo jeste da jedan od njih ode na vino.

U voznom parku princa Čarlsa nalazi se Aston martin DB6 Volante koji kao pogonsko gorivo koristi višak vina. Ovaj automobil je poznat i po tome što je korišćen 2011. godine kada je Čarlsov sin Vilijam oženio svoju izabranicu Kejt Midlton.

Voleo je da igra polo dok je bio mlad Foto: Tanjug/AP

Govoreći u intervjuu za BBC povodom svog 70. rođendana, princ od Walesa je spomenuo svoj Aston Martin.

- Otkrili smo da može da ide na višak engleskog belog vina. Inžinjeri Aston Martina su priznali da automobil čak ide bolje i da je snažniji nego kada koristi benzin. Osim toga, pojavljuje se odličan miris tokom vožnje - izjavio je princ Čarls.

Princ Čarls kao tinejdžer Foto: Tanjug/AP

Njegova kolekcija automobila koristi ekološki prihvatljivo gorivo stvoreno od jestivog ulja, ali to nije sve, jer voz kraljice Elizabete takođe koristi ekološku alternativu, prenosi bankar.me.

Princu je u septembru dostavljen njegov prvi potpuno električni automobil a to je Jaguar I-Pace. Lakiran je u plavu boju, pa je zbog toga unikatan. I-Pace se pridružio Aston Martinu, Jaguaru XJ, Audiju R8 i ostalim četverotočkašima u prinčevoj garaži.

Još jedna fotografija princa dok je bio dete Foto: Tanjug/AP

POSETE SRBIJI

Princ Čarls je prvi put posetio Srbiju 13. septembra 1999, kada je posetio britanske trupe u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji.

Druga poseta princa Čarlsa, je bila 2016 godine, kada je u Srbiji proveo dva dana. Tu posetu su srpski mediji izveštavali kao prvu posetu. Nakon posete Beogradu, ponovo se upitio na Kosovo i Metohiju.

Čarls prilikom posete Beogradu Foto: Marko Todorović

ODLAZAK NA SVETU GORU

Princ Čarls je  u društvu svog oca redovno posećivao Svetu goru. Oni su i počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore.

Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, rekli su tad u pres-službi Patrijaršije SPC.

Englesko društvo, na čijem je čelu dr Kalistos Ver, episkop Diokleje, je takođe priložilo prvih pet hiljada engleskih funti za obnovu manastira Hilandar.

Sa crkvenim velikodostojnicima u Grčkoj Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA