Njih trojica su tvrdila da su Isus Hrist: Kada su ih spojili u istoj sobi, završili su neslavno

Psiholog je verovao da će na ovaj način uspeti da ih izleči

  • 0

Kada je psiholog pročitao članak o dvema ženama koje su obe tvrdile da su Bogorodice, pitao se šta bi bilo kada bi u istu sobu stavio ljude koji tvrde da su Isus Hrist. Godine 1959. pronašao je osobe za svoj eksperiment: trojicu muškaraca od kojih svako tvrdi da je svetac.

Psiholog Milton Rokič doveo je muškarce u bolnicu u Mičigenu, gde su bili praćeni pod njegovim nadzorom.

Rokič je verovao da će se brzo izlečiti od svojih zabluda, kada budu suočeni sa drugima koji tvrde da su iste osobe.

Na kraju krajeva, postoji samo jedan Isus Hrist, ali muškarci Klajd Benson, Džozef Kasel i Leon Gabor nisu hteli lako da prihvate realnost.

Svaki od njih patio je od paranoične šizofrenije, ali nisu hteli da napuste svoja uverenja, čak ni kada su se susreli oči u oči sa drugima koji tvrde isto.

Bes je bio prisutan na početnim sastancima između njih, ulazili su u svađe i prepirke. Nijedan nije hteo da prihvati istinu o svom identitetu.

Rokič se nadao da će oni biti u stanju da izleče jedan drugog, ali kada je shvatio da to neće da se desi, prešao je na još više neetičnu teritoriju.

Njegova fascinacija pojmom identiteta dovela je do toga da započne seriju manipulacija koje su imal za cilj da promene pacijente.

Tako je počeo da šalje pisma Leonu Gaboru. Jedna od njegovih najnovijih zabluda bila je da je oženjen ženom koja se zvala Madam Jeti Voman.

Milton je pisao pisma kao da je on gospođa Jeti, kako bi promenio Leonovu dnevnu rutinu. Čak je otišao toliko daleko da je napisao kako je ona zaista zaljubljena u svog muža.

Psiholog je verovao da bi, ako koristi njegove zablude jednu protiv druge, mogao da ga izleči. Međutim, to se nije desilo.

Nakon toga je pokušao da ga izleči tako što je rekao jednoj od učesnica u eksperimentu da flertuje sa njim. Leon se zaljubio u ženu, ali mu ona nije odgovorila na osećanja jer je sve bilo deo eksperimenta. Umesto da se izbavi iz zabluda, Leon se još čvršće vezao za njih.

Pisma je slao i drugoj dvojici ali bez uspeha. Oni nisu odustali od svojih zabluda, a boravak u bolnici postao je neprijatan. Dok su bili prisiljeni da provode vreme jedni sa drugima, osećali su se uznemireno, a ponekad je dolazilo i do fizičkih obračuna. Mnogi su mislili kako pacijenti ne primaju adekvatan teretman.

Milton Rokič na kraju ipak nije uspeo da pronađe način da prekine zablude kod trojice ljudi. Iako su naučili da izbegnu Hrista kao temu dok razgovaraju jedni sa drugima, Milton nije uspeo da ih izleči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA