≫ 

Misterija ukradene Pikasove slike: Rumunska spisateljica koja je mislila da je pronašla remek-delo, sada tvrdi da je prevarena

Fetiču sliku pronašla je ispod drveta u istočnoj Rumuniji nakon čega je predala holandskoj ambasadi

  • 2

Rumunska spisateljica Mira Fetiču, koja je mislila da je pronašla sliku Pabla Pikasa ukradenu 2012. godine iz muzeja u Holandiji, bila je, po svemu sudeći, žrtva šale.

Fetiču je kazala da je do slike za koju se verovalo da je "Arlekinova glava" Pabla Pikasa, došla na osnovu anonimne dojave, prenosi AP i dodaje da je ona sliku pronašla ispod drveta u istočnoj Rumuniji nakon čega je predala holandskoj ambasadi.

Holandski novinar Frank Vesterman koji je išao sa Fetiču u Rumuniju, na Fejsbuku je objavio da su njih dvoje prevareni.

- Navodno izgubljenu sliku Pikasa, tamo su ostavila dvojica belgijskih pozorišnih producenata - poručio je Vesterman.

Rumunski Direktorat za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma u nedelju je saopštio da istražuje okolnosti tog otkrića, a danas je odbio da bilo šta prokomentariše, navodi agencija.

Rumunsko tužilaštvo juče je saopštilo da se u toj zemlji pojavila slika za koju se veruje da je jedna od ukradenih iz muzeja Kunsthal u Roterdamu 2012.

Rojters je preneo da se veruje da je pronađena slika "Arlekinova glava" Pabla Pikasa, koja je bila ukradena u pljački.

U toj pljački, jednoj od najdramatičnijih u svetu, lopovi su ukrali sedam slika među kojima su slike Pabla Pikasa, Kloda Monea, Anrija Matisa, a koje su zajedno vredne milione evra.

Iako su vođa kriminalnog prstena i njegovi saučesnici bili uhapšeni i osuđeni 2013. godine, ni jedno od umetničkih dela nije bilo pronađeno, a stručnjaci su verovali da su počinioci spalili najmanje tri dela da bi sakrili tragove.

Istražitelji za borbu protiv organizovanog kriminala su juče naveli da je dve osobe došle u Holandsku ambasadu u Bukureštu sa slikom navodeći da su je pronašle u jugoistočnom rumunskom gradu.

VIDEO: Hitler se družio sa jevrejskom devojčicom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA