Zbog Sonje koja živi u Grčkoj, mnoge srpske porodice su prvi put otišle na letovanje: Nema lepšeg osećaja nego kad pitaju kako je toliko veliko more (FOTO)

Kada je videla da se traži pomoć za smeštaj ugroženih porodica, Sonja se bez razmišljanja javila i ponudila im besplatan boravak u njenim apartmanima u mestu Nea Flogita

  • 8

Navikli smo da uglavnom čitamo vesti o ljudima koji su uradili nešto loše, a koji svakako nisu zaslužili da se o njima piše. U moru loših i sebičnih ljudi, pojavi se i iskra dobrote i onih koji su svojim delima omogućili da se nekima ispuni životni san. Jedna takva nesebična žena je Sonja Đorić, Srpkinja iz Niša koja godinama živi u Grčkoj. Uprkos dugogodišnjem životu na egejskoj obali, Sonja nije zaboravila na svoje sunarodnike, a zahvaljujući njoj neke porodice su ovog leta prvi put u životu bile na moru. I to besplatno.

Sonja Đorić jedna je od ljudi koji su letos organizovali humanitarnu akciju za prvo letovanje ugroženim porodicama. Akcija je ove godine vođena preko Fejsbuk stranice Grčki kutak, a nakon što je videla da se traži pomoć za smeštaj ugroženih porodica, Sonja se bez razmišljanja javila i ponudila im besplatan boravak u njenim apartmanima u mestu Nea Flogita.

Ugrožene porodice kod nje letuju besplatno Foto: Privatna arhiva

- Kontaktirala sam administratore stranice i ponudila im svoje apartmane. Videla sam kako je išlo prijavljivanje, da su to stvarno porodice koje nisu nikada bile na moru, a možda im je to bila i jedina šansa da ga posete, samohrane majke sa decom, deca invalidi... Nisam imala srca da odbijem nikog - kaže za Telegraf.rs Sonja Đorić.

Zbog nesebičnog čina nazvali su je "žena zmaj". Ponudila je šest svojih apartmana, a jedini njen zahtev bio je da u izbor uđu i porodice iz Republike Srpske, a ne samo iz Srbije. Nakon što je žiri odlučio da u finale uđu sedam porodica, pet sa teritorije Srbije a dve iz Republike Srpske, Sonja je nazvala organizatore i rekla da, što se nje tiče, svi dobijaju letovanje, a onda im je sama našla prevoz.

Sonja je sama organizovala prevoz za porodice Foto: Privatna arhiva

Uz pomoć socijalne službe uspela je da nađe šest ugroženih porodica iz Niša i da im dodeli besplatno letovanje.

- S obzirom da imam agenciju u Flogiti i sarađujem sa agencijama iz Srbije, zamolila sam ih da mi obezbede prevoz tih porodica iz Srbije do Grčke i nazad i mogu ti reći da su me prijatno iznenadili kad su svi pristali da mi izađu u susret - ističe ona.

Prošlog leta ugostila je 11 porodica Foto: Privatna arhiva

Najveći problem, kako kaže, bio im je organizovanje prevoza porodica iz Republike Srpske jer su morali da menjaju dva autobusa.

- Sve se može, kad se hoće. Prošlog leta ugostila sam 11 porodica - otkriva naša sagovornica.

Sonja kaže da joj je najlepši i najveći poklon bio kada je ugledala blistave okice dece kada su prvi put ugledali more, kao i osmesi na njihovim licima.

Najsrećnija je kada na njihovim licima vidi osmeh Foto: Privatna arhiva

- Nema lepšeg osećaja nego kad vidiš te okice koje zablistaju kad ugledaju more prvi put i kad krenu u rafal pitanjima, kako je toliko veliko more, gde mu je kraj, zašto je slano, kad možemo da se kupamo - govori ova rođena Nišlijka.

Trudila se da što više vremena provede sa njima, da ih prošeta plažom i šetalištem i pokaže sve prednosti mora.

- Htela sam da im pokažem način života u Grčkoj, da ih odvedem da probaju sve što u Srbiji nema. Oni su se međusobno super uklopili iako ih je bilo iz raznih delova Srbije. Lepo su se družili i išli su zajedno na plažu i u šetnju, što me je posebno radovalo - kaže ona.

Sonja im je pokazala kako izgleda život u Grčkoj Foto: Privatna arhiva

O njenim humanitarnim podvizima moglo bi još da se piše.

- Ja sam još 1997-1998. u bolnici u mestu Kilkis išla dobrovoljno na ortopedsku kliniku, gde su dovozili vojnike koji su ostali bez nogu, ruku, kako bi im se posle oporavka ugradila proteza. To je bilo strašno! Momci od 20 do 30 godina bez ikog, pod teškim bolovima od amputacije, još uvek pod velikim stresom od bitke i od onog što su preživeli, gledali su u meni majku, sestru, bila sam im u tom trenutku sve - seća se naša sagovornica.

Sonja ističe kako će i dalje nastaviti da pruža pomoć koliko i kad god bude mogla.

- Našim ljudima pomažem kad god mogu oko posla, papira, smeštaja ili boravka, ali ne volim da se o tome priča jer mi liči na reklamu i hvaljenje. Ne očekujem ništa, dovoljno mi je što znam da im moja pomoć znači, a meni je tada puno srce - kaže Sonja Đorić.

Rado pomaže svojim sunarodnicima Foto: Privatna arhiva

Sonja je rođena u Nišu ali već duži niz godina živi u Grčkoj. Ima četvoro dece, svi znaju maternji jezik i vole da odu u Srbiju kad god mogu.

- "Srpkinja je mene majka rodila" često se čuje sa njihovih telefona. Najstarija ćerka mi se udala za Grka, imam još dve ćerke i sina i potajno se nadam se će mi dovesti zetove ili snajku iz Srbije - zaključuje naša sagovornica.

(A. Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ana

    26. novembar 2018 | 13:20

    Kako divna vest u moru sumornih danas!Svaka cast!

  • Lols

    26. novembar 2018 | 12:46

    Bravo Sonja,neka te zdravlje i sreca prati .

  • Shone

    26. novembar 2018 | 12:49

    Respekt i veliki naklon Gosp. Sonji koja ima srce veliko za svu tu decu koju je ugostila i zelim joj sve naj bolje a ostalo ce i sam gospod nagraditi za njenu nesebičnost koju je pokazala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA