≫ 

Prokletstvo koje povezuje Brusa Lija, Kenedija i Romanove: Na njih su bačene ove kletve, posle kojih su misteriozno uništene njihove porodice

Priče vezane za ove porodice su i posle ovoliko godina i dalje u žiži interesovanja

  • 1

Često smo u prilici da pročitamo i čujemo brojne teorije zavere o tome kako je neka poznata ličnost umrla, a jedna od najčešćih koja se spominje jeste navodno postojanje neke kletve. Upravo se ovakva jedna priča vezuje za tri različite porodice. Svaka je bila posebna i uspešna u svojoj zemlji, neki su bili na poziciji i imali su vlast, veliko bogatstvo, a onda ih je zadesila užasna nesreća. Iako za svaku situaciju postoji valjano objašnjenje, neki ljudi ipak veruju da se iza ovih smrti kriju mrače sile.

RASPUĆINOVA KLETVA

Grigorij Raspućin je bio siromašni seljak koji je rođen u Sibiru. On je od mistika i vidovnjaka stigao do savetnika ruske carice Aleksandre. Njeno poverenje se uspeo da stekne zato što se bavio lečenjem njenog bolesnog sina Alekseja, koji je bolovao od hemofilije.

Umeo je da mu ublaži bolove koji su dečaka sprečavali da vodi normalan život.

Aristokrate, ljubomorne na njegov status u palati, s obzirom da je bio samo seljak, odlučile su da ga se reše. To se odigralo 30. decembra 1916. godine.

Raspućina je bilo skoro pa nemoguće ubiti, preživeo je rane od vatrenog oružja, brutalno premlaćivanje i pokušaj da mu se odseku genitalije. Nažalost, za kraljevsku porodicu, konačno su uspeli da ga vežu i bace u ledenu reku.

Grigorij Raspućin Foto: Wikipedia/ Scewing

Pre nego što je umro, ostavio je prokletstvo u kom je navedeno da ako je ubijen od strane aristokrata (člana porodice Romanov), carska porodica će biti ubijena u roku od godinu dana (prema nekim podacima spominje se poriod od dve godine). Upravo u tom vremenskom periodu, car, njegova žena i deca su pogubljena, ispunjavajući kletvu Raspućina.

Car Nikolaj II Romanov se odrekao prestola u jeku Februarske revolucije 1917. godine i od tada se nalazio u kućnom pritvoru zajedno sa porodicom u Carskoselskom dvorcu. U leto iste godine, odlukom Privremene vlade, sa porodicom je upućen u Tobolsk.

U proleće 1918. godine boljševici, koji su došli na vlast nakon Oktobarske revolucije 1917. godine, su ga prebacili u Jekaterinburg gde su ga i streljali 17. jula 1918. godine, zajedno sa ženom, petoro dece i četvoro slugu.

Carska porodica Romanov oko 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

PORODICA KENEDI

Postoji i teorija o tome da je cela porodica ukleta jer, kako je napisao Edvard Klajn u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" zaista se postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice čim bi stigao do cilja morao da plati najvišu cenu.

Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predsednika Džozefa Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek i antisemita, bacio jedan rabin.

Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u prošlost i pripisuju ga Tomasu Ficdžeraldu, pradedi Džona Ficdžeralda Kenedija sa majčine strane koji je "uznemirio duhove" u Irskoj. Oni koji ne veruju u kletve misle da je ona izmišljena da bi se stalno držala tenzija u porodici koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora, prenosi Express.hr.

Džozef Kenedi i njegova supruga Rouz imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre nego što su ubijeni Džon i Robert, život je izgubio njihov najstariji sin Džozef Kenedi Junior, u koga je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike.

Džon F. Kenedi, Robert F. Kenedi i Ted Kenedi. Braća na slici iz jula 1960. godine. Foto: Wikimedia Commons/senate.gov

Ali taj je plan prekinut je 1944. njegovom smrću. Poginuo je kao pilot u Drugom svetskom ratu. Bilo mu je 29. godina, a porodica nikada nije dobila njegovo telo. Četiri godine kasnije, takođe u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Ketlin. Stradala je u 29. godini života pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Druga sestra, Rozemari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog lekara i uz pristanak oca 1941. podvrgnuta lobotomiji. Zahvat je potpuno onesposobio tada 24-godišnju devojku. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji.

Sedam godina pre ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu. Godine 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema sa plućima umro je njihov sin Patrik.

Godine 1963. 22. novembra američki predsednik Džon F. Kenedi ubijen u atentatu u Dalasu, u saveznoj državi Teksas, od strane Lija Harvija Osvalda koji je i sam ubijen dva dana kasnije od strane Džeka Rubija, pred gomilom televizijskih i novinarskih ekipa.

Džon Kenedi i njegova supruga u automobilu neposredno pre atentata Foto: Tanjug/AP

Godine 1968. 5. juna američki senator Robert F. Kenedi, Džonov mlađi brat, ubijen je u atentatu od strane Sirhana Sirhana u Los-Anđelesu, odmah nakon pobede na kalifornijskim unutarstranačkim izborima za predsedničku nominaciju Demokratske partije. Atentator i dalje služi kaznu doživotne robije u Kazneno-popravnom zavodu „Donovan“, u okrugu San Dijego. Sirhan nije musliman, kako se obično misli, već palestinski hrišćanin i pravoslavac.

Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Majkl poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina, prenosi Express.hr.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedija juniora. On je u 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio mali avion. S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra.

Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorjentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću. Poslednja smrt u porodica dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

Džon F. Kenedi mlađi, sin ubijenog predsednika Džona F. Kenedija, stradao je u avionskoj nesreći 1999. godine, zajedno sa svojom ženom i svastikom. Foto: Wikimedia Commons/NASA

BRUS LI

Brus Li je postao ikonska figura za samo par godina. Bio je poznat i popularan širom sveta, a svi su ostali šokirani kada je objavljena vest da je glumac umro u svojoj 32. godini.

Te večeri, 20. jula 1973. godine, Brus Li se požalio na glavobolju pa je, nakon što je oko 19:30h uzeo analgetik, otišao da prilegne. Velikog borca više niko nije video u svesnom stanju nakon tog trenutka. Umro je iste večeri, u hitnoj pomoći koja ga je vozila u bolnicu, ostavivši iza sebe dvoje mlade dece i suprugu.

Postojale su brojne teorije o tome kako i zbog čega je umro. Neki su tvrdili da je umro prirodnom smrću, drugi da je otrovan i da je kineska Trijada odgovorna za njegovu smrt. Ipak ima i onih koji veruju da je na njegovu porodicu bačena kletva, odnosno da postoji "prokletstvo porodice Li".

Legendarni Brus Li Foto: Profimedia/Everett

Ovu teoriju je ponovo oživela kada je njegov sin Brednon 1993. godine nesrećnim slučajem poginuo na snimanju filma "Vrana", prenosi 24sata.hr.

Naime, stric Brendona Lija, odnosno Brusov brat, izjavio je da je njihov otac sahranjen u grobu koji je pored dečjeg groba. Prema kineskoj mitologiji, takav čin donosi veliku nesreću, koja se shodno verovanju prelila na Brusa i Brendona. Drugi su sugerisali da je u stvari grozna kletva bačena na Brusovog oca, nakon što je on uzrujao grupu trgovoca iz Hong Konga. Opet, umesto da se zlo dogodi njemu, patili su Brus i Brendon.

Postoji i ideja da je Li u detinjstvu dobio žensko ime, da bi se zbunili demoni koji su opseli njegovog pokojnog starijeg brata, Pitera. Ali to je relativno česta praksa u Kini, pa je zbog toga odbačeno kao teorija o uzroku prokletstva. Ono što se zasigurno zna jeste da je Brus Li proveo celokupan svoj život verujući da ga proganjaju demoni i mračne sile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Име и Презиме

    1. decembar 2018 | 18:41

    Зато је Чак Норис неуништив! 💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA