≫ 

Od ispunjenja sna do života u paklu: "Mali Mesi" (7) koji je upoznao svog idola, sada mora da beži od talibana jer mu prete da će ga iseći na komade

Njegov san o susretu sa igračem Argentine ubrzo se ostvario, ali sada sedmogodišnjak živi pravu noćnu moru jer je još jedan od hiljade Avganistanaca raseljenih u ratu

  • 1

Mali dečak iz Avganistana, koji je pre dve godine rastužio svet noseći ručno napravljeni dres Lionela Mesija od plastičnih kesa, primoran je da napusti svoj dom nakon što je dobio pretnje talibana da će ga "iseći na komade" ako ga uhvate.

Murtaza Ahmadi (7) dobio je nadimak "mali Mesi" nakon što se njegova fotografija proširila društvenim mrežama. On je 2016. dirnuo svet svojom ljubavlju prema fudbaleru Argentine, zbog kojeg je nosio dres napravljen od bele plastične kese sa plavim prugama, na kojem je olovkom ispisano Mesi i broj 10.

Njegov san o susretu sa igračem Argentine ubrzo se ostvario, ali sada sedmogodišnjak živi pravu noćnu moru jer je još jedan od hiljade Avganistanaca raseljenih u ratu, piše Dejli mejl.

Murtaza i njegova porodica morali su da napuste svoj dom u jugoistočnoj pokrajini Ghazni u novebru, bez vrednog poklona koji je dobio od svog idola.

Fotografija koja je pre dve godine obišla svet Foto: Tanjug/AP

Oni su među stotinama drugih koji su napustili ovo područje nakon što su talibani pokrenuli ofanzivu u mestu koje je ranije bilo sigurno.

Njegova porodica plaši se da talibani žele da otmu njihovog poznatog sina.

Fotografija dečaka u dresu omiljenog fudbalera stigla je i do svetske zvezde, a iste godine njih dvojica su se upoznali u Kataru. Murtaza je izašao na teren držeći Mesija za ruku, a fudbaler, inače ambasador UNICEF-a, poklonio je klincu pravi dres i fudbalsku loptu.

Murtaza danas ima sedam godina i sa majkom se nalazi u Kabulu Foto: Profimedia

Međutim, trenutak sreće brzo se raspršio.

AFP se nedavno sastao sa porodicom Ahmadi u sobi u Kabulu, koju iznajmljuju od druge siromašne porodice. Dečakova majka Šafika rekla je kako su napustili dom čim su čuli pucnjavu.

- Nismo mogli da ponesemo ništa od stvari, spasili smo samo naše živote - rekla je ona.

Njegov san se ispunio ali sada živi noćnu moru Foto: Tanjug/AP

Obuzeo ih je strah kada su čuli da talibani traže njihovog sina po imenu.

- Rekli su da će ga iseći na komade kada ga uhvate - rekla je njegova majka.

Šafika je priznala kako je lice svog sina sakrila šalom dok su bežali, kako ga niko ne bi prepoznao.

Među stvarima koje su ostavili za sobom su fudbalska lopta i dres sa potpisom Mesija.

Iako su avganistanske snage bezbednosti pobedile talibane u njihovom mestu, porodica kaže da o povratku ne razmišljaju.

Nakon što se njihovom sinu ostvario san, porodica je počela da živi sa strahom.

- Lokalni moćnici su nas zvali i tražili da im damo novac koji smo navodno dobili od Mesija ili će nam uzeti sina. Mislili su da smo postali bogati zbog toga - ispričala je uplašena majka.

Kako je rekla, tokom noći su viđali nepoznate ljude kako motre na njihovu kuću, a preko dana nisu smeli da puštaju Murtazu da se igra sa drugom decom na ulici.

Dečakov otac je ostao u Jagoriju da radi kao poljoprivrednik, dok njegova porodica živi u Kabulu u neizvesnim uslovima, sa neadekvatnim zaklonom, hranom i vodom.

Mali Mesi rekao je kako mu nedostaju dres i fudbalska lopta.

- Želim da ih uzmem, kako bih mogao da igram. Nedostaje mi i Mesi - rekao je dečak.

Nada se da će se opet sresti sa svojim idolom Foto: Profimedia

On je čak otkrio šta će reći Mesiju kada se ponovo budu sreli.

- Reći ću mu: Salam, kako si? A on će mi odgovoriti da je dobro, a onda ćemo zajedno izaći na teren, on će igrati a ja ću ga gledati - ispričao je dečak.

VIDEO: Mesi ne bi bio veliki igrač da nije veliki čovek

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • zszs

    7. decembar 2018 | 07:18

    Kako mogu da budu ovako zli prema ovom malom andjelu. Dusa mala lepa😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA