≫ 

Da li ćemo upoznati tamnu stranu Meseca? Kinezi kreću u revolucionarnu svemirsku misiju (VIDEO)

Ima li na neispitanoj strani satelita vode, mogućnosti za uzgoj biljaka, kakav je teren, samo su neka od pitanja

  • 16

Kina je juče lansirala lunarni rover na istorijsku misiju tokom koje bi trebalo da ispita tamnu stranu Meseca. Letelica ima potencijal da naiđe na revolucionarna otkrića i donese nove podatke o mogućnosti života van ove planete. 

"Chang'e-4" poletela je juče, a očekuje se da na neispitanu stranu Meseca sleti u januaru iduće godine. Rover će sleteti u 3,9 milijardi star krater "Fon Karman", uzeće mere krateru i sprovesti eksperimente koji bi trebalo da naučnicima pruže nove informacije o sastavu meseca i njegovoj istoriji.

Chang'e-4 poleteo je u petak Foto: Tanjug/SUB

Planirano je da rover ispita mogućnosti postojanja biljnog života na Mesecu, da potraži moguće izvore vode u neispitanim područjima, kao i da sprovede astronomske eksperimente.

Prethodni lunarni rover završio je svoju 972. staru misiju početkom 2016. godine, čime je Kina postala treća nacija u istoriji koja je uspešno dotakla Mesec.

Sovjetski savez prvi je pokrenuo priču o tamnoj strani Meseca, kada su zabeležili prvu sliku njegove površine 1959. godine, otkrivajući brdovit teren, drugačiji od poznatije, osvetljene površine.

Ambiciozni planovi Kine za istraživanje meseca neće se zaustaviti ovde: cilj joj je i da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, a ako joj to pođe za rukom, to će biti prvi ljudi koji su koračali po ovom satelitu od ranih 1970-ih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja bre

    8. decembar 2018 | 22:51

    Ma nista nevaljaju ove Kineske rakete...sve to u Kini napravljeno...u ovom njihovom centru sve Kineski monitori.....ljudi,Kina vec duze vreme preovladava u tehnickom razvoju kako to ne kapirate.Sve te replike koje telefona koje vi kupujete to se sklapa u malenim radnjama i prodaju se u maloprodaji.Jedan Huawei je cist Kineski brend.a najnoviji Huawei kosta oko 500 eura nov u Nemackoj.da ne kazem da je u klasi samsunga s9.pogledajte na google kakve automobile Kinezi proizvode.nazalost nemogu da izvezu u Evropu jer bi ga onda Nemci ugasili.ko ce posle da kupi bmw i plati 50 000 eura.ptoguglajte

  • Zagor

    8. decembar 2018 | 22:57

    Tamna strana, tamna materija, tamna energija, crna rupa. Kakvo ne znanje i poigravanje sa jednom naukom kakva je astro fizika. Proizvoljno uvodjene termina, teorija i kojekakvih gluposti bez pokrica. Ovo ce sve da padne u vodu i to vrlo brzo. Da zaboravio sam i zakrivljenost prostora ne bi dalje nema smisla.

  • Banne

    8. decembar 2018 | 22:53

    Mesec je ravna ploca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA