≫ 

Putin i Tramp mnogo vole da čitaju, možda vas iznenadi njihov izbor

Knjige koje preporučuju vladini zvaničnici često postaju bestseleri, o njima se govori u vestima a mediji često navode izvode iz ovih dela kada pišu o političarima

  • 4

Ruski predsednik Vladimir Putin voli da čita ruske pisce, ali i dela Ernesta Hemingveja i Džeka Londona, dok je ranije američki predsednik Donald Tramp, koji bi teško mogao da se nazove ljubiteljem knjiga, preporučio nekoliko štiva Amerikancima. Trampove omiljene knjige napisale su njegove pristalice.

Knjige koje preporučuju vladini zvaničnici često postaju bestseleri, o njima se govori o vestima a mediji često navode izvode iz ovih dela kada pišu o političarima.

Američki predsednik Donald Tramp važi za osobu koja više voli da gleda TV nego da čita, nedavno je preporučio nekoliko knjiga Amerikancima. U pitanju nisu fikcije već dela koja su napisale njegove pristalice.

Među njima su knjige troje autora "Spajgejt (Spygate): Pokušaj sabotaže Donalda Trampa" i "Ruska laž" američkog publiciste Grega Džareda.

I druge knjige koje je predsednik preporučio takođe su napisale njegove pristalice i obožavaoci, kao što je republikanac iz Luizijane Stiv Skalise. Njegovu knjigu "Povratak u igru" Tramp je pohvalio i nazvao "zadivljujućom".

Tramp je iskreno priznao u jednom intervjuu da "malo čita".

Tramp je priznao da malo čita Foto: Tanjug/AP

- Svaki put kad sednem, pročitam pola stranice - rekao je Tramp prošle godine kada je pokušao da pročita knjigu o američkom predsedniku Endruu Džeksonu.

Sa druge strane, Tramp može da se pohvali da je napisao nekoliko knjiga. Najpoznatija od njih je "Umetnost dogovora", koja je postala međunarodni bestseler.

Barak Obama ima poptuno drugačiju reputaciju od Trampa. Njegove preporuke su mnogi ljubitelji knjiga zaista i poslušali.

Još jedan bivši predsednik, Džordž V. Buš, iznenadio je čitaoce kada je 2005. godine razgovarajući sa novinarima pre puta u Rusiju, rekao da je upravo završio čitanje knjige Roberta Mesija, koji se smatra jednim od najboljih zapadnih biografa prvog ruskog cara. U pitanju je knjiga "Petar Veliki - njegov život i svet", koja je objavljena 1981.ž

SOVJETSKI I RUSKI LIDERI POZNATI PO ČITANJU

Osnivač SSSR-a Vladimir Lenjin voleo je da čita knjige o naučnoj fantastici.

- Pošto sam sa velikim interesovanjem i pažnjom pročitao knjigu Džona Rida "Deset dana koji su potresli svet", preporučujem je radnicima svih zemalja - napisao je Lenjin u predgovoru ove knjige.

Josif Staljin je takođe puno čitao. Poznato je da je bio zainteresovan za fikciju, a istakao je roman "Bela garda" Mihaila Bulgakova.

Sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata istakao svoju ljubav prema čitanju.

- Uvek sam voleo i uživao sam dok sam čitao Džeka Londona, Žila Verna, Ernesta Hemingveja. Njihovi heroji - hrabri ljudi koji prolaze kroz uzbudljive avanture, oblikuju i moj lik i stav prema aktivnom odmoru - izjavio je jednom Putin.

Ruski lider je često govorio o svojoj ljubavi prema čitanju Foto: Tanjug/AP

On je preporučio knjige "Starac i more", kao i antiratne romane "Za kim zvono zvoni" i "Zbogom oružje".

Poznat je i po tome što voli ruske autore i klasike. Tako je u septembru, na samitu CIS-a čitao roman "Evgenije Onjegin".

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je kako se trudi da čita fikciju, ali da mu to retko uspeva.

- Verovatno bih prestao da se razvijam kao osoba kada ne bih gledao u drugim pravcima - rekao je Medvedev i dodao kako je knjiga "Zulejha otvara oči" Jahine Guzelj nedavno ostavila veliki utisak na njega. Knjiga govori o sudbini mlade Tatarke u teškim vremenima '30-ih godina u SSSR-u.

- Knjiga je napisana jednostavno na dobrom književnom jeziku, postoji zanimljiv rasplet, a to je zapravo književnost - naglasio je Medvedev.

On je spomenuo i knjigu "Republika vina", prvi roman kineskog pisca Mo Jana koji je preveden na ruski jezik. Mo Jan je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2012.

Video: Tramp nije hteo ni da pogleda Bila i Hilari Klinton na sahrani Džordža Buša starijeg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Made....

    10. decembar 2018 | 23:55

    Mozda Putinn,ali Tramp... E tu je vec VELIKI znak?????

  • .

    11. decembar 2018 | 00:22

    Tramp mi izgleda kao neko ko cita sazeta dela Bacic-Alimpic... Ili mozda Mateus Marijane

  • Hmmm

    11. decembar 2018 | 07:10

    Sa kije na putina..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA