≫ 

Evo šta nam nebo sprema do kraja godine: Stižu zelene vatrene lopte i meteor koji će se baš približiti Zemlji

Pravi spektakl na nebu čeka nas ovog vikenda

  • 1

U petak uveče pripremite teleskope i zagledajte se u nebo jer nam stiže meteorska kiša Geminida, koja će doneti veliki broj zelenih vatrenih lopti. Ovo će biti poslednja i najjača kiša meteora, prenosi NASA, zbog toga nemojte da propustite priliku da je vidite.

Ovaj fenomen prvi put je zabeležen 1862. godine i događa se svakog decembra, prenosi CNN.

Kiša meteora iznad naše zemlje pojaviće se u noći između petka i subote, 14. i 15. decembra.

Prema rečima stručnjaka, biće ih i do 120 po satu.

Asteroid 3200 Faeton je odgovoran za ovu meteorsku kišu, što je neobično jer komete obično stvaraju meteorske kiše sa ledenim ostacima. Naučnici su dugo raspravljali o tome šta je faeton. Asteroid koji prolazi blizu zemlje uporedili su sa kometom, tako da se zove "kamena kometa".

Faeton je otkriven u oktobru 1983. godine i nazvan je po sinu grčkog boga Sunca Heliosa, Faetonu, jer prolazi blizu našem Suncu.

On prilazi Suncu bliže od bilo kog drugog asteroida. Asteroid se zagreva na oko 700 stepeni Celzijusovih na najbližem pristupu Suncu, što uzrokuje prolivanje prašnjavih krhotina.

Ove čestice uzrokuju meteorsku kišu kada uđu u zemljinu atmosferu, koje isparavaju u prugama koje nazivamo "zvezdama padalicama".

Ukoliko živite u urbanoj sredini, bilo bi dobro da se odvezete do mesta koje nije opterećeno gradskim svetlom koje će ometati vaš pogled.

Pronađite otvoreno područje sa širokim pogledom na nebo. Obavezno ponesite stolicu ili ćebe kako biste mogli da gledate pravo u nebu.

Vašim očima trebaće od 20 do 30 minuta da se prilagode na tamu kako biste lakše uočili meteore, zato nemojte da gledate u telefon.

Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odeća i pogled ka zvezdama.

A kada meteori prođu, dolazi svetlo - kometa "46P/Wirtanen" od milja nazvana Božićna kometa, najsjajnija ove godine koja se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. decembra.

U pitanju je mala kometa koja je u proteklih nekoliko nedelja postala svetlija, a očekuje se da bude dovoljno svetla da se vidi golim okom u nedelju uveče.

Ovo će biti najbliže približavanje Zemlji u poslednjih 400 godina, kažu iz NASA.

Uprkos tome što će se približiti najviše do sada, ne postoji opasnost od sudaranja sa Zemljom ili Mesecom.

Zato potražite na nebu svetlu, blago zelenu zvezdu sa difuznim sjajem koji je okružuje.

Iako je, zbog slabog sjaja, za posmatranje potreban dvogled ili teleskop i vrlo mračno nebo, dimenzije 46P/Wirtanen na nebu su ogromne i prividno je dostigla veličinu punog Meseca.

Božićna kometa bi trebalo da bude vidljiva većim delom noći i na severnoj i na južnoj hemisferi. Da biste je videli, izaberite mračno mesto sa što manje gradske svetlosti i gledajte u južno nebo.

VIDEO: On je Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA