≫ 

Kad zagrmi, skinite sve crveno sa sebe, a ako žena pojede meso, izrašće joj brada: Ovo su najluđa sujeverja na planeti

U svakoj zemlji postoji bar jedno neobično sujeverje

  • 4

Ljudim širom sveta imaju različita verovanja, pa se samim tim i plaše drugačijih stvari. U Rusiji misle da zviždanje u kući donosi lošu sreću, a u Danskoj da mačke važe za najveće tračare. Pročitajte neka od najneobičnijih sujeverja sa različitih strana naše planete.

* Na Filipinima se veruje da boje mogu da privuku munju, pa se tako odeća crvene boje ne nosi dok traje nevreme.

* Prema široko raširenom predanju u Ruandi, ženama koje jedu kozje meso može da izraste brada ili mogu da postanu veoma tvrdoglave. Sa druge strane, pripadnice lepšeg pola govore da je priča davno potekla od čoveka koji je želeo ukusno meso samo za sebe.

* U Japanu, slučajno razbijena flaša donosi sreću, prenosi Biznis Insajder.

* U Velikoj Britaniji i SAD se veruje da će izgovaranje: zeče, zeče ili "beli zec" svakog prvog u mesecu, uticati na napredak i uspeh u tom mesecu.

Ako u Britaniji svakog prvog u meseca izgovarate Beli zec imaćete napredak Foto: pixabay.com

* U Danskoj nikako ne smete u javnosti puštati macu iz torbe u kojoj je nosite, niti joj pričati o svojim privatnim stvarima i problemima, jer se veruje da mačke utiču na brzo razotkrivanje ličnih stvari svojih vlasnika.

* Ime bivšeg predsednika Argentine, Karlosa Menema, se tamo ne sme spominjati. Naime, Karlos je bio toliko loš predsednik, da se veruje da njegovo ime predstavlja kletvu koja nosi neuspeh.

* Na Kubi uvek ima razloga za još jedno piće. Kubanci veruju da, kad izgovorite: ovo mi je posljednje piće, izazivate sudbinu i prizivate smrt, prenosi b92.

Na Kubi veruju da uvek postoji razlog za jedno piće Foto: Pixabay

* Takozvano zlo oko spominje se u kulturama i sujeverjima širom sveta, ali u Boliviji postoji specifičan način uklanjanja maleroznog efekta ovog simbola. Najpre se živo jaje utrlja preko tela žrtve zlog oka, zatim se razbija u čašu vode, koja se na kraju stavlja ispod njegovog kreveta.

* U Rusiji se nošenje ili kačenje prazne kante po ulici smatra donošenjem loše sreće.

* U Italiji i Portugalu se veruje da hodanje unazad priziva lošu sreću. Sujeverje se vezuje za priču da hodanje na taj način pokazuje đavolu put kojim će doneti tugu.

VIDEO: Ovi poznati veruju da je Zemlja ravna ploča: Da li su u pravu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    29. decembar 2018 | 13:06

    Многим Хришћанима - каже Свети Василије Велики - чини се да није штетно слушати оне који обраћају пажњу на добар и лош знак. Неко је у сред говора кинуо, и већ кажу: то је лош знак. Неко други ме је отпозади позвао по имену, нога се оклизнула на излазу, одећа се закачила... Све је то лош знак. Чак и људи познати као они који очекују Судију Небескога, хладнокрвно падају у овај погубни порок. Али чуј ме добро: одбачен је народ који се препуштао томе. Још у давнини, по закону Мојсијевом, чарања, враџбине, магија и гатање одбачени су као демонски изум. Речено је: Немојте врачати, ни гатати по времену (3. Мојс. 19, 26); јер ти народи које ћеш наслиједити, слушају гатаре и врачаре; а теби то не допушта Господ Бог твој (Књига поновљених закона, 18,14). Ко се уразумљује оправдањима Божијим, томе не доликује да чини оно што не треба, тј. не доликује да за саветнике, или још горе за учитеље и законодавце узима неразумна бића. Птица не зна ни за опасност која њој самој прети и која јој је већ пред очима, а теби предсказује будућност! Када излети из гнезда да донесе птићима храну, често се враћа празна кљуна, а теби је она истинито предсказање! Узалудно птичије кретање за тебе је постало откривење будућности! Ако по деловању демона птице лете овако или онако да би се ти уплео у демонску мрежу, онда немој седети и отворених уста зурити у демонске обмане, и не препуштај се утицају ђавола. Он, ако једном улови душу која се лако одвлачи у пропаст, неће је пустити из руку, него ће је употребити на свако зло дело. Али сујеверном срцу страх улива и гавран који гракће и орао који кружи не налазећи ловину. Непријатељ се толико руга човеку, да и мачка, ако пређе пут, или пас ако извири, или човек, ако се ујутру сретне, ма колико да је расположен и благ, али са повређеним левим оком или бедром, човек ће се у страху окренути одатле и отићи, а понекад ће чак и зажмурити од страха. Шта има горе од таквог живота? Све и свакога подозревати, у свему видети лош знак, уместо да све то душу људску узноси ка Господу?" У једној беседи Светог Јована Златоуста, упућеној оглашенима, читамо: Ко од вас, излазећи из своје куће, сусреће сакатог или хромог и доживљава то као лош знак, тај помишља сатанске ствари, јер човека не чини несрећним сусрет са човеком, него греховни живот".

  • Реално,

    29. decembar 2018 | 17:35

    ТОГА СУ РАСТЕРЕЋЕНИ ВЕРНИЦИ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA