≫ 

Štrikanje, uređivanje cveća ili pečenje kolača nije za njih: Ove bake obožavaju adrenalin, a njihova priča obara s nogu (FOTO) (VIDEO)

Najmlađa među njima ima 65, dok je najstarijoj 85 godina

  • 0

Štrikanje, uređivanje cveća ili pečenje kolača... Ne, ove bake iz Johanesburga su odlučile da se bave - boksom! Već su nadaleko poznate u svetu i ne nameravaju da posustanu iako je najmlađoj punih 65 godina.

Klara, Glejdis, Konstans i druge žene se pripremaju za trening. Navlače svetloplave bokserice – doduše preko dugih pantalona. Jedina razlika od bilo kojeg amaterskog bokserskog kluba na svetu je možda tek slamnati šešir koji nosi pokoja sportistkinja kako bi se zaštitila od vrelog sunca Južnoafričke Republike. Trener Ngobile Kumalo ih prvo pušta da prožvaću malo belog luka i đumbira, nije loše ni pomoliti se. Tek onda počinje trening.

Naravno, još se ne ide u ring: prvo ide kondicioni deo, trk oko sportskog centra uz boksovanje u prazno... "Idemo, samo napred... Jedan, dva, tri...", naređuje trener. Sportisktinje marljivo slušaju, iako je napolju trideset stepeni. I iako je najmlađoj među njima 65 godina, najstarijoj je 85. I iako su neke od njih malo punije. Ali sve treniraju, kako koja može.

- Volim to jer me čini snažnom i zdravom. Imala sam visok pritsak, bila sam stalno po bolnicama, nisam mogla da spavam - kaže nam Konstans Nguane.

- Od kako dolazim ovde, mnogo bolje se osećam, idem na kontrolu doktoru možda samo jednom mesečno - ističe ona.

Trener se znoji, ali bake idu dalje

Ngobile Kumalo je počeo sa ovim treninzima pre pet godina u klubu "A-Team Sport" u KosmoSitiju, predgrađu Johanesburga. Nije dugo trajalo i već su se javile mnoge starije dame koje su htele da boksuju.

- Kad su bake počele, pre svega su bile fascinirane bokserskim rukavicama. Odmah je svaka želela da ponese takve rukavice i kući - kaže trener.

Prostor za trening je uređen profesionalno: svuda su stanice za neku vežbu, na jednom mestu vise vreće s peskom, naravno da je tu i jedan ring ograđen konopcima. Nakon trčanja, trener meri vreme i broji do sto, a onda za sve bake počinje prava borba.

Foto: Profimedia, AFP

U ring trener pušta jednu po jednu: aperkat, direkt, je'n-dva-tri! Baka ga u rukavicama udara u štitnike na rukama, što jače može. Treba se sagnuti, treba izmaći levo, izmaći desno i naći ugao za najbolji udarac.

Vežbe idu dalje: boks u vazduh, udaranje vreće, trbušnjaci... I trenera već polako obliva znoj, ali bake se bore i dalje čeličnom voljom.

"Ja mogu sve!"

Bokserke Kosmo Sitija su već odavno slavne, ne samo u njihovom gradu i zemlji. Mnogo prolaznika zastaje da bi posmatrali "Bake bokserke". Da li je tako svaki put?

- Da, ali to nas ne iritira. Mi radimo to što moramo - kaže jedna od njih.

- To me čini jakom - dodaje druga.

- Da, ja sam snažna-  smeje se Glejdis. Ima 78 godina, ali kaže: "Ja mogu da dižem teške stvari, ja mogu sve!"

Kad već svi žele da se bave sportom, zašto se ne bave nekim koji bi možda bio primereniji njihovoj dobi? Mnoge njihove vršnjakinje na primer idu na plivanje... Tek to pitanje je od srca nasmejalo Konstans: "Da, mogla bih i na plivanje. Kad bih znala da plivam."

Nakon runde treninga, sve dobiju malo vode pre nego što nastave. Sad trener podiže ritam i broji sve do 150... "Hajmo, dame! Pokažite šta znate!"

Ngobole Kumalo bi mogao da im bude unuk, ali ovako ima čitavu grupu gogos - na zulu jeziku to znači "baka". Trener želi da se nekako oduži tim ženama, da ne budu skrajnute nakon što su čitav život provele radeći. A to bake znaju da cene: "On pokušava da pomogne i nama bakama i mi smo srećne zbog toga. Jako se dobro brine o nama", kaže jedna od bokserki.

"Spavam kao beba"

Trening se održava dva puta sedmično i besplatan je. Sportski klub finansira rukavice i bokserice. Koliko ima tih opasnih baka?

- Sad ih je tridesetak. Ali mi smo bili inspiracija bakama po čitavom svetu - smeje se Kumalo.

Jak trening traje pun sat i sva lica puna bora sportistkinja su sada okupana u znoju. Ali sve sijaju od zadovoljstva: sad još malo istezanja i nakon toga svaka zadovoljno odlazi u svoju kućicu.

- To mi tako dobro dođe. Sad spavam kao beba. I hodam kao vojnik! - kaže Klara.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA