Svi Putinovi ljubimci: Ruski lider ima četiri psa, obožava konje i velike mačke, ali jednu životinju je voleo najviše od svih (FOTO) (VIDEO)

Svi oni žive u njegovoj rezidenciji u Moskvi

  • 8

Ruski predsednik Vladimir Putin poznat je kao osoba koja puno voli životinje i jedino u tim prilikama možemo da vidimo emocije na njegovom licu. Tome smo svedočili i u četvrtak, prilikom njegove posete Srbiji, kada je na poklon od našeg predsednika dobio Pašu, štene šarplaninca. Putin je tako grupi svojih ljubimaca dodao i četvrtog člana, a pored četiri psa, ruski lider vlasnik je i konja. Njegov prvi, verni ljubimac uginuo je 2014. godine, a od 2000. godine Putin je dobio još četiri nova psa kao poklon od državnika širom sveta. Pored pasa, Putin koristi svaku priliku da se druži sa velikim mačkama, čime pokazuje svoju neustrašivu snagu.

Kada biste bili u situaciji da nešto poklonite ruskom lideru i da znate da će to na njega ostaviti veliki utisak, odličan izbor je uvek pas.

Redak izraz osmeha na njegovom licu dok se igra sa psima Foto: Profimedia/TASS

Iako važi deviza da se "poklonu u zube ne gleda", poklanjanje psa je uvek pun pogodak kada je u pitanju ruski predsednik. Zato je Putin svoje verne ljubimce dobio kao poklone, a mi vam predstavljamo životinje koje mogu da izazovu redak smešak na Putinovom licu.

Svi oni žive u Putinovoj rezidenciji u Moskvi.

ŠARPLANINAC PAŠA (poklon 2019.)

Paša, tromesečno štene šarplaninca, poslednji je poklon koji je dobio Putin. Njega mu je uručio predsednik Vučić u četvrtak, tokom njegove četvrte posete našoj zemlji. Štene ima ozbiljan pedigre sedam generacija unazad. Reč je o našoj najstarijoj autohtonoj rasi. Paša dolazi iz renomirane uzgajivačnice smeštene na Šar planini.

Paša oduševio Putina Foto: Telegraf

Paša ima i pasoš s kojim je otputovao u Rusiji, a u kojem stoje svi najvažniji podaci o ovom psu, poput toga gde mu se nalazi čip i kada je vakcinisan.

Prilikom prvog susreta sa štenetom, Putin je bio oduševljen i odmah je prišao da ga pomazi. To je radio sa osmehom na licu, a srpski zvaničnici znali su da su mu poklonili pravu stvar.

Paša postao 4. pas ruskog predsenika Foto: Predsedništvo Srbije

Šarplaninac jedan je od retkih pasa koji može da se pohvali sa dva državljanstva, i srpskim i makedonskim, jer je nakon raspada Jugoslavije postavljeno pitanje: čiji je šarplaninac pas - srpski ili makedonski? Njegova "otadžbina" će zauvek biti Šar-planina, koja se prostire na području Makedonije i Srbije.

ALABAJA VERNI (poklon 2017.)

Verni je rođendanski poklon koji je Putin dobio od predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova, tokom njihovog susreta u Sočiju.

U pitanju je rasa alabaja, srednjoazijski ovčar. Ime "Verni" na ruskom znači veran ili lojalan.

Verni na ruskom znači veran Foto: Tanjug/AP

AKITA JUME (poklon 2012.)

Jume, tromesečno štene akite, stigao je u Moskvu iz Tokija u julu 2012. godine. Pas je bio poklon akitske prefekture u znak zahvalnosti za pomoć Rusije nakon zemljotresa i cunamija u Japanu 2011.

Akita je poklon od Japanaca Foto: Tanjug/AP/Sputnik

OVČAR BAFI (poklon 2010.)

Bafija, braon-belog karakačanskog ovčara Putin je dobio na poklon od premijera Bugarske Bojka Borisova tokom posete Bugarskoj u novembru 2010. godine. Štene je imalo samo deset nedelja kada je sa Putinom otišlo u Moskvu.

Bafi je poklon od bugarskog premijera Foto: Profimedia/Ria Novosti

Kako je preneo Vašington post, čitava Rusija je tada učestvovala u javnom kumovanju štenetu. Na kraju je, na predlog petogodišnjaka, pas nazvan Bafi.

LABRADOR KONI (1999–2014.)

Koni je bila crna labradorka, koja je rođena 1999. Nju je Putinu poklonio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u decembru 2000.

Putin se rado igrao sa Koni Foto: www.kremlin.ru

Koni je često viđana pored predsednika i ponekad joj je bilo dozvoljeno da prisustvuje sastancima sa svetskim liderima tokom njihove posete Rusiji. Priča se da je Koni ruski predsednik najviše voleo od svih pasa.

Koni je najviše voleo Foto: www.kremlin.ru

- Što se tiče lošeg raspoloženja, naravno da ga imam kao i svaka druga osoba, ali u tim situacijama pokušavam da se konsultujem sa svojim psom Koni - ona mi uvek da dobar savet - rekao je jednom Putin.

ARAPSKI SIVI KONJ (poklon 2017.)

U februaru 2017. godine predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev poklonio je Putinu arapskog sivog trkačnog konja, tokom njegove posete ovoj zemlji. Arapska pasmina jedna je od 10 najpopularnijih rasa konja na svetu, a dominiraju u konjičkim sportovima. Kod njih se pre svega ceni njihova izdržljivost i skakanje.

PSI ODRAŽAVAJU NJEGOV IMIDŽ KAO "ŽILAVOG MUŠKARCA", ALI I PLAŠE SVETSKE LIDERE

Svi Putinovi psi su ogromni, čime odražavaju njegov imidž kao "tvrdog, žilavog muškarca". Bivši američki predsednik Džordž V. Buš prisetio se kako je Putin ismejao njegovog psa Barnija, malog škotskog terijera.

- Vi to zovete psom? - rekao mu je Putin jednom prilikom.

Godinu dana kasnije, napisao je Buš u svojim memoarima, posetio je Putina na njegovom imanju izvan Moskve, kada je ugledao "velikog crnog labradora na travnjaku".

- Sa sjajem u očima, Vladimir je rekao: veći, jači, brži od Barnija - opisao je taj susret bivši predsednik SAD.

Izraz na licu Merkelove sve govori Foto: Profimedia/AFP

Ovo nije prvi put da je Putinov omiljeni ljubimac "preplašio" svetske lidere. Ostaće zauvek upamćen strah u očima nemačke kancelarke Angele Merkel tokom jednog sastanka sa Putinom, kojem je prisustvovala i Koni.

Naime, ovo se dogodilo tokom sastanka u januaru 2007. godine. Na fotografijama se vidi kako je Merkelova prestrašena i zabrinuta dok joj se Koni približavala, jer je jednom napao pas, pa se od tada plaši njih.

Kancelarki nije bilo ni malo prijatno Foto: Profimedia/AFP

Putin je, nekoliko godina kasnije, rekao kako nije imao nameru da je uplaši.

- Kada sam saznao da ne voli pse, izvinio sam se - izjavio je ruski predsednik, iako su neki nemački mediji preneli da je to bio njegov namerni trik zastrašivanja Merkelove.

Merkelova se plaši pasa Foto: Profimedia/AFP

Ni dvojici japanskih novinara nije bilo baš pravo kada se na zakazani intervju 2016. Putin pojavio sa psom, akitom Jumom. Dok su kamere snimale predsednika, četvorogodišnja akita je počela glasno da laje na novinare koji su se od straha zaledili, nespretno se smeškajući glasnom psu.

Putin je Jumu pozvao k sebi, a onda pokazao šta ga je sve naučio.

- U pravu ste što ste bili oprezni. Ovde ima puno ljudi, kamere snimaju, fotografi rade i sve je puno svetla. On je moj pas čuvar - rekao je tada Putin o psu koji je dobio na poklon upravo od Japanaca.

Putin je i veliki ljubitelj konja, sa kojima se često druži, a oni su nezabilazni na njegovom kalendaru.

Često jače konje Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Pored ovih ljubimaca, Putin koristi svaku situaciju da miluje i velike mačke, pa je tako više puta uslikan kako mazi tigrove, leoparde i druge vrste ovih opasnih životinja, koji su simboli moći.

Putin voli i velike mačke Foto: Profimedia/Barcroft Media

Jedva čekamo da vidimo koji će sledeći poklon dobiti ruski predsednik i pitamo se šta bi bilo, kada bi mu neko poklonio nekog malog psa.

Video: Vučić srdačno dočekao Putina na aerodromu

Video: Putin ljubi ikonu u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA