Majmuni Rao i Sipur glavna su muzička atrakcija bečkog Zoo vrta: Svi dolaze da čuju njihov duet, a onda ostanu u čudu

Oni su mali majmuni poznati kao giboni ili šumski pevači

  • 0

Posetioci bečkog zoološkog vrta Šenbrun svakog dana mogu uživati u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svetu nazivaju i šumskim pevačima. A ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine".

- Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila - kaže Redžina Kramer, kustos za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Šenbrun.

Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, saopšteno je iz Eurocomm-a. U bečkom Šenbrunu živi porodica belorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saja rođenim u avgustu 2017. godine.

Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko kilometra, a u tome se udružuju i parovi i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom pretnjom izumiranja. Glavni razlog za to je seča šuma u jugoistočnoj Aziji.

Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gde se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gde postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara.

Zoološki vrt Šenbrun finansijski podržava projekat.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA