≫ 

Upoznajte Palau, državu koja je povukla priznanje Kosova: U ovom raju na zemlji sa prelepim plažama, žene vode glavnu reč, a vojska ne postoji (FOTO) (VIDEO)

Kao ostrvska nacija, Palau je najpoznatija po svojim obalama, prelepim plažama i čistim plavim morem

  • 3

Republika Palau poslednja je u nizu država koje su povukle priznanje o nezavisnosti Kosova i Metohije. Ali u ovom tekstu nećemo govoriti o tome, već ćemo pokušati da vam približimo ovaj raj u Pacifiku, koji je još poznat pod nazivom Palau ili Belau. Palau ima staru, čak drevnu kulturu, koja datira puno pre zabeleženih vremena. Poznata je prelepim plažama i bistrom moru, utočište je ajkulama i nema svoju vojsku.

Malo ko zna da ovaj mali raj uopšte i postoji u zapadnom Pacifiku, blizu Nove Gvineje i Filipina u pojasu Mikronezije. Sastoji se od 26 glavnih ostrva od kojih su osam naseljena. Pored njih ima i oko 300 manjih ostrva.

Ostrva koja sačinjavaju Palau takođe su bila podložna uticajima drugih naroda, uključujući Špance, Nemce, Japance, Filipince i Amerikance. Kao ostrvska nacija, Palau je najpoznatija po svojim obalama, prelepim plažama i čistim plavim morem.

Dužina obale ostrva je 1.519 km.

Prelepe slike stižu iz ove države Foto: Profimedia

Ovo su neke zanimljivosti o ovoj maloj rajskoj državi koje su većini nepoznate:

STANOVNIŠTVO VARIRA NA OSNOVU TOGA SA KIM RAZGOVARATE

Popisi stanovništva iz 2005. i 2012. godine se veoma razlikuju, a zvanična procena sada iznosi 20.048 stanovnika. U čemu je štos? Ljudi u vreme popisa nisu bili kod kuće. Stopa nataliteta i mortaliteta je uravnotežena, a na ovoj ostrvskoj državi prosečno se rađa jedno dete dnevno.

PALAULANI SU VEOMA MOBILNI

Palau možda ima najveći procenat svog stranovništa koji je u inostranstvu. Poznato je da Filipinci imaju široko rasprostranjenu radnu snagu, sa 10 posto zaposlenih "preko grane". Iako su brojevi za Palaulane mnogo manji, procenjuje se da ih više od 20 posto živi izvan zemlje u svakom trenutku.

VLADAJU ŽENE

Tradicionalno društvo u Palau je matrijarhat. Glavna pozicija je primarno nasledna, ali je zaslovana na matrijarhatu. Ukoliko nisu zadovoljni šeficom, ona može da bude smenjena.

Važe za druželjubivu naciju FOTO: pixabay.com CCPAPA

NA OSTRVU NE POSTOJI UNIVERZITET

Zemlja nema fakultet ili univerzitet, postoji samo jedna dvogodišnja trgovačka škola. Oni koji žele na fakultet, odlaze u druge zemlje, prvenstveno u SAD, jer su školski sistemi slični, a od studenata se ne zahteva viza.

PLIVANJE SA MEDUZAMA

Jezero meduza na ostrvu Eil Malk je dom milionima meduza koje više nisu pretnja ljudima. U laguni nema predatora, pa je njihov otrov vremenom oslabljen, što ga čini sigurnim za kupanje u moru meduza. Zato se svima preporučuje ovaj čudan osećaj ronjena dok stvorenja lebde oko vas. Njihova upečatljiva zlatna nijansa stvara divan svetlucavi efekat koji može da se vidi i iz čamca.

ČAK JE I BLATO POSEBNO

Laguna Mlečni put, nazvana po belom blatu na dnu uvale, poznata je po upotrebi u spa tretmanima. Za blato iz ove lagune kažu da ima lekovita svojstva i da pomaže u borbi protiv starenja svakome ko ga namaže po celom telu.

PRVI STRANI POSETIOCI BILI SU BRODOLOMCI

Henri Vilson, engleski pomorski kapetan britanske istočnoindijske kompanije, 1783. godine doživeo je brodolom na ostrvu Ulong sa svojom posadom. Tako su živeli nekoliko meseci i ljubazno su ih tretirali domoroci koji su trgovali svojim bananama i hranom za cigarete i viski.

Formirali su snažno prijateljstvo i zajedno su radili na obnovi broda koji je oštećen. Kada su se vratili u Englesku, formiran je savez i Britanija je postala glavni trgovinski partner Palaula.

PRVI NA SVETU NAPRAVILI REZERVAT ZA AJKULE

2009. godine u Palau je službeno zabranjen lov na ajkule i rezanje peraja. Postoji više od 130 različitih vrsta ajkula u Palau, a ronjenje sa njima je sve popularbija atrakcija. Ovaj rezervat štiti oko 600.000 kvadratnih kilometara okeana, što odgovara veličini Francuske.

NEMAJU SVOJU VOJSKU

Palau nema vlastitu vojnu snagu. Za njegovu odbranu odgovorna je SAD u skladu sa Sporazumom o slobodnom udruživanje između Palaua i SAD.

SPORTOVI

Bejzbol je popularan sport na ostrvu, nakon što su ga doneli Japanci 1920-ih. Takođe postoji i fudbalska reprezentacija, ali ona nije član FIFA.

NEMAJU PROBLEM SA KANABISOM

U ovoj zemlji je kanabis veoma dostupan. Kao i u većini svetskih zemlaja, posedovanje kanabisa je ilegalno, ali zakon u ovoj zemlji ne uzima previše za ozbiljno pitanja kanabisa. Prema izveštaju iz 2012. godine, nacija sa najvišim stepenom upotrebe kanabisa među odraslima je Palau - čak četvrtina odraslih ga koristi.

VOLE I PIVO

Palauani piju više piva po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svetu.

IMAJU AERODROM, NEMAJU PRUGU

Međunarodni aerodrom Palau ima direktne letova sa Guamom, Manilom, Seulom i Tajpejem a od decembra 2010. i do Tokija. Postoje čarter letovi i do i iz Hongkonga. Zemlja nema železnicu, a od 61 km auto-puta, samo 36 km je popločano.

Vozi se na desnoj strani, a ograničenje brzine je 40km/h. Postoje i taksi vozila, a oni se plaćaju po dogovoru. Prevoz između ostrva uglavnom se odvija privatnim brodovima ili domaćim vazdušnim uslugama.

UVEK PRIHVATITE POZIV

Službeni jezik je Palauanski koji govori većina stanovništva i engleski koji služi za sporazumevanje sa strancima. U ovoj zemlji pristojno je reći "da" kada mislite "ne" i obrnuto. Na primer, ako ste pozvani na društveno okupljanje, nikada nemojte da odbijete. Ali se smatra pristojim da prihvatite i onda ne odete na događaj.

GOVOR "OBRVAMA"

Za njih se vezuju i neke gestikulacije. Na primer, kada misle "da", to ne moraju da kažu, već samo podignu obrvu i to znači istu stvar.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maverick

    21. januar 2019 | 16:09

    Hvala lepooo Palau,sada bi mogle i naše Turističke agencije da imaju posla.

  • Slobodan

    22. januar 2019 | 16:38

    E da mi se tamo nekako preseliti to bi bio zivot:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA