≫ 

Austrija mora da plati 1,5 miliona odštete za Hitlerovu kuću: Ovo zdanje godinama privlači neonaciste koji tu dolaze da se slikaju

Hitlerova rodna kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste koji putuju u Braunau na Inu da bi se slikali ispred zgrade

  • 2

Država Austrija moraće da isplati 1,5 miliona evra vlasnici kuće u kojoj je 1889. godine rođen nacistički vođa Adolf Hitler, odlučio je sud u sredu.

Okružni sud u Ridu ocenio je da je država premalo obeštetila vlasnicu ovog zdanja, koje se nalazi u mestu Braunau na Inu.

Naređeno je da vlada isplati vlasnici, Gerlindi Pomer, 1,5 miliona evra, što odgovara iznosu koji je pravni tim vlasnice tražio nakon naručivanja procene imovine, prenosi Dejče vele.

Njoj je država za kuću, koju je nacionalizovala pošto su propali višegodišnji pokušaji da je otkupi, isplatila obeštećenje u visini od 310.000 evra.

Porodica Pomer bila je vlasnik zgrade pre nego što ju je 1938. godine kupio Martin Borman, blizak Hitlerov pomoćnik. Zgrada je stavljena pod zaštitu države i vraćena porodici nakon Drugog svetskog rata.

Gerlinda Pomer je nasledila imovinu 1977. godine.

Kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste Foto: Guliver/Johannes Simon/Getty Images

Zabrinuta da bi neonacisti mogi da podignu Hitleru neku vrstu svetilišta, austrijska vlada preuzela je zakup ubrzo nakon toga.

Do 2011. godine, u njoj je bio centar za osobe sa invaliditetom, ali je Pomer raskinula sporazum kada je vlada želela da je učini više pristupačnom osobama u invalidskim kolicima.

U 2016. godini, austrijska država je naredila obaveznu kupovinu trospratne zgrade i parkirališta nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se otkupi od Pomera. Ona je odbila da proda zgradu ili sprovede neophodne popravke.

Pomer je osporila zaplenu, rekavši da je to neustavno, ali je sud odlučio u korist države.

Država mora da isplati još novca vlasnici kuće Foto: Guliver/Johannes Simon/Getty Images

Hitlerova rodna kuća godinama privlači neonaciste i druge ekstremiste, a veliki broj ekstremista putuje u Braunau na Inu da bi se slikali ispred zgrade.

2016. godine tadašnji austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka izjavio je da će zgrada biti srušena do temelja i da će biti podignuta nova zgrada.

Kritičari su, međutim, rekli da će država ukloniti svoju neugodnu vezu sa Trećim Rajhom ako nastavi sa predlogom.

VIDEO: Hitler se družio sa jevrejskom devojčicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA