Izmasakrirali su 7 mafijaša na Dan zaljubljenih i do danas nisu uhvaćeni: Najveća misterija Čikaga (FOTO)

Iako niko nikada nije osuđen za zločin, većina misli da je pokolj naredio Al Kapone

  • 0

Masakr na Dan zaljubljenih je naziv za ubistva iz 1929. godine. Tada je Čikagu ubijeno sedam muškaraca, članova bande sa Severne strane, tokom perioda prohibicije. Tog 14. februara je došlo do sukoba između irsko-američke bande i italijanske bande sa Južne strane, koju je predvodio Al Kapone. On je tada pokušavao da preuzme kontrolu nad organizovanim kriminalom u gradu i da zaustavi bandu koju vodio Džordž "Bugs" Moran.

Na Dan zaljubljenih 14. februara 1929. Franka Gusenberga hitno su doveli u bolnicu teško ranjenog. Čim su ga lekari stabiliozovali stigla je policija i počela je da ga ispituje kako je dobio 14 prostrelnih rana i da li zna ko je pucao u njega?

- Niko me nije upucao - odgovorio je. Tri sata kasnije Gusenberg je bio mrtav. Gusenberg je postao poslednja žrtva visoko organizovanog kriminala, najpoznatijeg čikaškog masovnog ubistva, koji će postati poznato kao masakr na Dan zaljubljenih.

Mnogi veruju da je ovaj zločin zapravo mafijaški sukob i borba oko teritorije Foto: Profimedia

Iako niko nikada nije osuđen za zločin, svi se slažu da je to bilo delo Al Kaponea koji je tako hteo da ukloni konkurenciju, a najviše su mu smetali Džordž "Bugs" Moran i njegova banda.

Moran je švercovao ukradeni kanadski viski iz kompanije od koje je kupovao Kapone. Oni koji veruju da je Kapone organizovao ubistva podsetili su da su ova dvojica mafijaških bosova i pre imali brojne sukobe oko teritorije na kojoj su poslovali, pa do raznih Bugsovih pokušaja da preotme Kaponeove dobavljače.

Teorija je da je Kapone namamio Bugsa u skladište, pod izgovorom da se priprema auto u kojem će otići u Kanadu, a Bugs nije uspeo da se snađe i ubrzo je bio mrtav. Ubistvo je nosilo i Kaponeov pečat.

Oko 10:30 sati 14. februara, četvorica muškaraca su stigla do  Bugsovog skladišta u Linkoln Parku. Dvojica su bila obučena kao policajci i naoružana automatskim puškama, a druga dvojica u odelima, sa kravatama, ogrtačima i šeširima.

Mnogi misle da je Al Kapone naredio ubistva Foto: Wikimedia/Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) - Wide World Photos

U skladištu su bila petorica Bugsovih ljudi, zajedno sa dvojicom automehaničara. Poslednji koji je stigao bio je Albert Veinšank, čiji je dolazak naoružanim muškarcima signalizirao da počnu da pucaju. Kad je Veinšank izašao iz kadilaka na ulicu, obučen u kaput i šešir, i krenuo prema skladištu, dohvatila su ga dvojica lažnih policajaca i naterali ga da uđe.

Uveren da su on i njegovi gangsteri uhapšeni, postrojili su se uz zid, leđima okrenuti policiji. Svi su ćutali da ne bi morali da odaju gazdu. Čim su se postrojili pred zidom, u njih su maskirane ubice ispraznili svu municiju, a nastavili su da pucaju po njima kad su već ležali na tlu. Dvojica lažnih policajaca odveli su ubice glumeći da su ih uhapsili.

Ali svi zajedno su pobegli sa mesta zločina i do danas se nije saznalo ko je to učinio. Svih sedam Bugsovih ljudi je umrlo, a jedini je rafale preživeo Frank Gusenberg, koji je kasnije umro u bolnici.

Ali glavna meta - Bugs Morgan nikad nije ni bio u opasnosti jer nikad nije ni stigao do skladišta. Ubice su zapravo zamenile Veinšanka i Bugsa jer su bili iste visine i građe i gotovo identično obučeni.

To se nije saznalo sve dok sam Bags nije dan kasnije dao izjavu i za masakr optužio Al Kaponea. Sledile je temeljna istraga koja se usresredila na zloglasnog mafijaša i njegovu bandu "Purple Gang".

Iako je bilo nekoliko očevidaca, a postojale su i neke indicije, javnost i istraga poverovali su na kraju verziji da je to učinila policija da bi zastrašila mafiju.  Samo je Kaponeov saradnik Fred Burke, godinama kasnije uhapšen zbog drugih zločina, a kod njega je pronađeno oružje za koje se utvrdilo da odgovara onom koje je bilo korišćeno u masakru, ali on nikad nije priznao da je u njemu učestvovao.

I Kapone je kasnije uhapšen i proveo je 11 godina u zatvoru, ali zbog drugih kriminalnih dela. Nikad niko nije priznao, niti se saznalo ko su bile ubice koje su počinile masakr na Dan zaljubljenih.

Prizori sa lica mesta su bili stravični Foto: Profimedia

"Bugs" Moran je uspeo da izbegne ubistvo 1929. godine. Umro je od raka pluća u zatvoru u Kanzasu 25. februara 1957. godine, u 63. godini života.

Sa druge strane Al Kapone je svoje poslednje dana proveo u vili u Palm Biču na Floridi. On je 21. januara 1947. imao moždani udar. Stanje je počelo da mu se poboljšava, ali je onda dobio i upalu pluća. Tog 22. januara je dobio srčani udar, a umro je 25. januara u svojoj kući, okružen porodicom.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA