Kraljica Elizabeta II možda je najpoznatija, ali je daleko od najbogatije evropske kraljice: Ove monarhije imaju bogatstvo koje se meri milijardama dolara (FOTO)

Neke primaju platu, neki ne plaćaju porez ali svi raspolažu velikim bogatstvom

  • 4

Bogatstvo britanske kraljice Elizabete II od oko 600 miliona dolara nije ništa u poređenju sa bogatstvom nekih drugih kraljevskih porodica u Evropi. Iako je britanska kraljevska porodica možda najpoznatija na svetu, ona ipak nije najbogatija, prenosi Biznis insajder.

Ta titula pripada porodicama koje su prijavile da neto vrednost u milijardama, kao što je princ Albert II od Monaka.

Ovo je 10 najbogatijih kraljevskih porodica u Evropi, s tim što je neto vrednost teško proceniti za neke kraljevske porodice i mogu uključivati dodatke koje daje država, pored ličnog bogatstva.

Kraljica Elizabeta II se nalazi negde na sredini liste Foto: Tanjug/AP

10. KRALJ FILIP, BELGIJA

Belgijski kralj ima 13 miliona Foto: AP/Tanjug

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 13 miliona. Belgijska civilna lista pokriva sve troškove direktno nastale od strane kralja Filipa, koji se kreću oko 13,801,830 dolara godišnje u 2013. a dodatne usluge podrške finansira i vlada.

Belgijska kraljevska imovina je u vlasništvu države ili kraljevskog fonda, finansijski nezavisne i autonomne javne institucije. Imovina fonda se nikada ne mogu prodati.

9. KRALJ FELIPE VI, ŠPANIJA

Španski kralj ima 20 miliona Foto: AP/Tanjug

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 20 miliona dolara. Španski kralj je navodno smanjio platu za 20% na 267.447 dolara u 2015. godini. Kraljevska porodica ima osam kraljevskih palata, pet kraljevskih rezidencija i deset manastira i samostana. U 2015. njihov kraljevski način života je koštao Španiju 8,9 miliona dolara.

8. KRALJ HARALD V, NORVEŠKA

Norveški kralj ima 30 miliona Foto: AP/Tanjug

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 30 miliona. Kralj Harald V ne plaća porez na svoje bogatstvo i potrošio je nešto od tog bogatstva kupujući kraljevsku jahtu. Norveška monarhija navodno košta državu 72 miliona dolara godišnje. U 2017. godini norveška vlada dodelila je kraljevskoj kući približno 32.214.394 dolara i 14.88.900 dolara kralju i kraljici za lične potrebe.

7. KRALJICA MARGARETA II, DANSKA

Danska kraljica ima 40 miliona Foto: Tanjug/AP

Njeno bogatstvo vredi 40 miliona. Kraljica Margreta II vlada Danskom od 1972. godine. Danska civilna lista daje kraljevskoj porodici 12,8 miliona dolara godišnje, koja pokriva aktivnosti kraljice, troškove kraljevskog domaćinstva i privatne troškove.

6. KRALJ KARL XVI GUSTAF, ŠVEDSKA

Švedski kralj ima 70 miliona Foto: Tanjug/AP

Poseduje 70 miliona dolara vredno bogatstvo. Kralj Larl XVI dobio je 7,6 miliona dolara za službene dužnosti u 2015. godini, a uprava palate je dobila skoro 7,4 miliona dolara od države iste godine. Neto vrednost kraljevske porodice uključuje privatno vlasništvo nad Soliden Palase, letnje kuće u baltičkim zemljama.

5. KRALJICA BEATRIKS, HOLANDIJA

Holandska kraljica ima oko 300 miliona Foto: Wikipedia/ RVD Koninklijk Huis

Njeno bogatstvo kreće se od 200 do 300 miliona dolara. Ona je možda abdicirala sa trona 2013. godine, ali to je ne sprečava da ostane najistaknutija ličnost u holandskoj kraljevskoj porodici. Trenutni kralj Holandije, kralj Viljem-Aleksandar, dobio je budžet od 47 miliona dolara, koji pokriva zvanične posete i prekomorske ture. On takođe ima lično bogatstvo koje se sastoji od nekretnina, investicija i udela u "Shell Oil-u".

4. KRALJICA ELIZABETA II, ENGLESKA

Kraljica Elizabeta ima oko 600 miliona Foto: Tanjug/AP

Njeno bogatstvo procenjuje se od 500 do 600 miliona dolara. Neto vrednost britanske kraljevske porodice sastoji se od imovine, umetnina i investicija. Najveći deo neto vrednosti dolazi od "The Crown Estate", koji uključuje Bakingemsku palatu i krunske dragulje. Iako ovo pripada britanskoj državi, a ne kraljici, ona poseduje svoje rezidencije u dvorcu Balmoral i palatu Sandringham.

Kraljica Elizabeta ima procenjeno privatno bogatstvo od 530 miliona dolara, prema Forbsu.

3. PRINC ALBERT II, MONAKO

Princ iz Monaka ima oko milijardu dolara Foto: Tanjug/AP

Njegovo bogatstvo procenjeno je na milijardu dolara. Princ Albert II od Monaka navodno poseduje oko četvrtine zemlje kojom vlada; kuću njegove majke u oblasti Filadelfije, Grejs Keli, koju je kupio 2016. za oko 754.000 dolara, kolekcija starih automobila, deonice u Monte Karlo resortu "Societe des Bains de Mer" i skupu kolekciju maraka, što sve doprinosi neto vrednosti kuće Grimaldi.

Monako je potrošio 52.788.294 dolara na kraljevsku porodicu u 2015. godini.

2. VELIKI VOJVODA HENRI, LUKSEMBURG

Vojvoda iz Luksemburga ima oko 4 milijarde Foto: Wikipedia/ Denis Probst

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 4 milijarde. Luksemburška porodica Grand Ducal ne prima platu, ali joj se od 1948. godine godišnje dodeljuje oko 324.851 za obavljanje funkcija.

Budžet za 2017. godinu takođe omogućava 12.181.914 dolara za troškove domaćinstva velikog vojvode. Vlasništvo, upravljanje, kontrola i prihod privatnog bogatstva Velikog vojvode pripada isključivo vlasniku krune.

1. PRINC HANS ADAM II, LIHTENŠTAJN

Najbogatiji je princ Lihtenštajna Foto: Wikipedia/ GuentherZ

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 5 milijardi. Knez Hans Adam II iz Lihtenštajna dobija neoporezovani "džeparac" u iznosu od 270.709 dolara umesto plate.

Naknada za troškove može izgledati kao mala suma u ​​poređenju sa drugim kraljevskim porodicama, ali je kneževska kuća Lihtenštajna navodno je vredna 5 milijardi dolara, zahvaljujući privatnoj banci, LGT grupi i investicijama koje je ostvarila Fondacija Princa od Lihtenštajna, koja nadgleda nekretnine, šume i vinarije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivo

    19. februar 2019 | 00:25

    Zlo od ljudi

  • Nikolas

    19. februar 2019 | 15:13

    MUZ JE NAJBOGATIJI I CLAN ILLUMINATA A KRALJICA CLAN BILDENBERGA!!!

  • Royal

    19. februar 2019 | 06:54

    Ma kakvi drugi kraljevi i kraljice. Ova sve vuce konce. Rotsilde, Rokfelere itd.... Najjaca porodica na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA