NASA traži šaljivdžije i šalje ih na Mars: Oni su ključni za podizanje morala među astronautima

Grupe najbolje rade kada imaju nekoga ko može da preuzme ulogu razrednog klovna

  • 1

Astronauti su tradicionalno ozbiljni, razumni ljudi, kojima se može poveriti na upravljanje oprema vredna milijarde dolara. Međutim, da bi misija na Mars bila uspešna, treba da ima i jednog šaljivdžiju ili dvorsku ludu, prema istraživanju NASA.

Smisao za humor biće od vitalnog značaja za bilo koji tim kako bi održali moral na dvogodišnjem putovanju na Mars, što bi se moglo dogoditi 2030-ih.

Uloga džokera biće testirana u simulacijama misije NASA-ine grupe u Džonson svemirskom centru u Hjustonu, u Teksasu.

- Grupe najbolje rade kada imaju nekoga ko može da preuzme ulogu razrednog klovna - rekao je Džefrej Džonson, profesor antropologije na Univerzitetu Florida.

Oni će biti ključni za održavanje morala Foto: NASA

Kako je rekao, te osobe imaju sposobnost da sve drže zajedno, premoste praznine kada se pojave tenzije i zaista podstaknu moral.

- Ljudi vole da budu oko osobe koja ume da ih nasmeje i oraspoloži. Kada živite dugo sa nekim u odgraničenom prostoru, tenzije mogu da se pojačaju. Vitalno je da imate nekoga ko će se truditi da se svi slažu, kako bi mogli da rade svoj posao, stignu na odredište i bezbedno se vrate - istakao je on.

Ali, biti duhovit nije dovoljno da neko dobije posao. Osoba takođe mora da bude i odličan naučnik i inženjer, kao i da bude u stanju da prođe rigorozan režim obuke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tiši

    20. februar 2019 | 08:24

    Šaljivdžije su najveći depresivci... Nije im to pametno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA