≫ 

Selo na ivici stene: Nastalo je erupcijom vulkana, potresi se i dalje osećaju, a mesečarenje u njemu može da vas košta života (FOTO)

Iako opasnosti od izlivanja lave nema, ovo je područje seizmički i dalje aktivno pa povremeni potresi nisu neuobičajeni

  • 2

Katalonsko selo koje strah tera u kosti onima što se boje visina staro je oko 1.000 godina, a nalazi se u Đironi, između reka Fluvia i Toronel. Castelfolit de la Roca smestio se na bazaltnoj steni dugačkoj oko jedan kilometar i visokoj 50 metara. Nastao je erupcijom vulkana, a erozija i dve reke podarili su mu specifičan izgled.

Deo je nacionalnog parka Garotxa, raja za obožavaoce dramatične prirode na severoistoku Španije koji broji 40 ugašenih vulkana. Iako opasnosti od izlivanja lave nema, ovo je područje seizmički i dalje aktivno pa povremeni potresi nisu neuobičajeni.

Selo je nastalo na steni Foto: Shutterstock

Uske ulice i nezaboravni vidikovci Castelfolita de la Roce daju lični, mistični šarm selu koje izgleda kao da je stalo u vremenu. Najstarije kuće delimično su sagrađene od vulkanskog kamena, a šarm pružaju i srednjovekovni trgovi i stare crkvice, prenosi Punkufer.hr.

Turisti koji žele da prespavaju u selu, a ne samo da prošetaju njim na raspolaganju imaju privatne sobe i pansion. Autobuske linije voze iz Đirone i Barselone, kao i Olota, ljupkog srednjovekovnog gradića udaljenog oko osam kilometara.

Ovako izgleda život na rubu Foto: Shutterstock

Iako u selu živi oko 1.000 stanovnika, ono ima i dva muzeja. Jedan od njih posvećen je mesu i kobasicama, a onde možete da razgledate alate koji su se upotrebljavali u proizvodnji kobasica i drugih prerađevina. Drugi je posvećen Vijetnamskom ratu.

Gurmanima se preporučuju jela od šumskih gljiva koje rastu na području vulkanskog parka, kao i specijaliteti od pasulja koje je najbolje zaliti točenim pivom koje se tamo proizvodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA