≫ 

Otac pljunuo svoju ćerku na njenom venčanju! To je uradio za njeno dobro!

Običaj da otac pljune ćerku na njenom venčanju prisutan je u Keniji, a najrazličitiji običaji razlikuju se od zemlje do zemlje, a neke tradicije godinama se održavaju

  • 0

Jedna od najneverovatnijih stvari na svetu jeste kako se isti događaj ili tradicija proslavljaju ili obeležavaju u različitim kulturama. U ovo spada i brak, pa dok se širom sveta ljudi žene ili udaju, ceremonija venčanja veoma se razlikuje.

Tako skoro svaka zemlja ima nešto svoje, jedinstveno i specifično, što je razlikuje od drugih. Ovako izgledaju ceremonije venčanja širom sveta:

UMESTO NAKITA, CRTEŽ NA RUCI

Umesto nošenja nakita na ruci, u Indiji je tradicionalno da mlade provode sate radeći mehndije, boje napravljene od kane, koje joj se crtaju na ruci. Iako zahteva puno strpljenja, rezultat su lepa umetnička dela koja traju oko dve nedelje na koži.

Divan crtež umesto nakita Foto: Pixabay

PLAĆATE DA BISTE IGRALI SA MLADOM

Iako je tradicija širom sveta da mlada igra sa gostima, na Kubi ovo mora da se plati. Svaki muškarac koji pleše sa nevestom je tradicionalno obavezan da stavi novac u njenu haljinu. Ovaj običaj se praktikuje kako bi se pomoglo srećnom paru da plati za venčanje i medeni mesec.

Ako hoćeš da igraš sa mladom, plati Foto: Shutterstock

SNAGA PARA SE TESTIRA - BUKVALNO

Dok su još u venčanici i odelu, mladenci u Nemačkoj bukvalno testiraju svoju snagu, tako što testerama zajedno seku drvo. Ova tradicija pokazuje kako će par zajedno odgovoriti na prepreke u braku.

GOLUBICE KAO HARMONIČAN ŽIVOT

Nakon ceremonije venčanja, mladenci sa Filipina tradicionalno puštaju goluba i golubicu, a ptice treba da predstavljaju harmoničan život za par. To je mirna predstava ljubavi za mladence.

Puštanje golubova za harmoničan život Foto: Pixabay.com

TATA PLJUJE MLADU ZA SREĆU

Ako odete na venčanje u Keniji, dan se može završiti tako što će otac mlade pljunuti na nju za sreću. Pljuvanjem se želi samo dobro. Za ljude iz plemena Masi u Keniji, pljuvanje na nekoga se smatra da ukazivanjem poštovanja.

KIŠA PARA

Gosti na svadbama u Nigeriji se ne plaše da kiše novca. Naime, uobičajeno je da gosti "prskaju" ili bacaju novčanice mladencima. Ovim gestom pokazuju paru da im žele sreću, ali i da ih zadrže na plesnom podijumu.

ČAJ KAO DEO CEREMONIJE

Venčanja u Kini uključuju tradiciju koja je značila povezivanje porodice. Istorijski, mlada bi služila čaj svojoj porodici pre venčanja i nakon ceremonije, a par bi obavio ceremoniju čaja za mladoženjinu porodicu.

Danas se ovom tradicijom odaje čast obema porodicana. Mogu se obaviti privatno neposredno nakon venčanja, dan nakon venčanja ili čak između ceremonije i prijema sa svim prisutnim gostima.

Čaj kao deo povezivanja porodica Foto-ilustracija: Profimedia

Tokom ceremonije, rođaci, uključujući dede i bake, roditelje, tetke i stričeve, poslužuju se šoljicom čaja i svaki od njih uzima gutljaj. Nakon što popiju, svako od njih stavlja crvenu kovertu sa novcem na plato. Na taj način žele im puno sreće.

SINGL DAME MOGU DA PRONAĐU LJUBAV U TORTI

Tradicionalna peruanska svadbena torta je napravljena sa trakama koje se izvijaju sa strane. Jedna od njih sadrži lažni verenički prsten. Ako nemate partnera a dobijete to parče torte, znači da ćete se sledeća udati.

Torta pokazuje da li ćeš se sledeća udati Foto: Pixabay.com

UMESTO DOZVOLE, ZUB KITA

Dok širom sveta mladići pitaju očeve svojih devojaka za dozvolu da se ožene njom, na Fidžiju ovo uključuje još nešto. Naime, mladoženja i njegova porodica pokloniće ocu mlade zub kita.

KIDNAPOVANJE MLADI

Ova tradicija praktikuje se u Rumuniji, a mladu "kidnapuju" prijatelji i porodica na dan venčanja. Kako bi je mladoženja "oslobodio" mora da plati za to ili da napravi neki romantičan gest.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA