≫ 

Zvaničnike Pentagona svetski lideri obasipaju skupocenim poklonima: Jedan od njih vredi 30.000 dolara

Najskuplji od svih dobio je predsednik Tramp

  • 0

Najviši zvaničnici Pentagona dobili su razne poklone od stranih vlada u 2017. godini, među kojima ima svega, od ajfona do pušaka, pokazao je izveštaj Stejt departmenta.

Prema zakonu, država sastavlja godišnju listu poklona ili putnih troškova koji se daju vladinim zvaničnicima SAD-a u svim federalnim agencijama, civilnim i vojnim.

Na vrhu liste najskupljih poklona, što ne iznenađuje, nalazi se poklon koji je dobio predsednik Donald Tramp - kaligrafski displej i porcelanski set koji vredi više od 30.000 dolara, a koji je na poklon dobio od predsednika Kine.

Tramp je dobio najvredniji poklon Foto: Tanjug/AP

Ti pokloni su kasnije predati Nacionalnom arhivu.

SABLJE, MAČEVI, SATOVI

Na vrhu liste poklona zvaničnicima Pentagona nalaze se mačevi, sablje i puške, mada ni satovi nisu retki.

General Džozef Votel, dobio je ajfon 7 i sat od katarskog načelnika štaba oružanih snaga. Major general Hamad bin-Ali poklonio je Votelu ajfon i sat Baron Filip, vrednosti oko 650. odnosno 750 dolara, 17. januara 2017.

Bivši ministar odbrane Džim Matis dobio je mač sa glavom Meduze od ministra odbrane Grčke, Panosa Kamenosa. Predmet, vredan oko 440 dolara, nalazi se u kancelariji ministra odbrane zaključan sa ostalim poklonima.

Izgleda da je najviše poklona dobio Matis Foto: AP/Tanjug

Još jedan vredan poklon dobio je Matis od Katara, a u pitanju su sablja i korica, od 7.600 dolara.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je Matisu sat i pušku Fort 224 sa refleks vidom.

Možda najbolji poklon koji je Matis dobio jeste upravo puška Fort 224, koju je napravio ukrajinski proizvođač oružja. Vrednost puške i sata procenjena je na 3.870 dolara.

I ministar odbrane Meksika poklonio je Matisu neke stvari, među kojima su tekila, ceremonijalni mač i drugi predmeti, ukupne vrednosti oko 825 dolara. Salvador Cienfuegos Zepeda poklonio je svom američkom kolegi 15. septembra 2017.  tekilu u drvenoj kutiji, mač i drveni šahovski set.

Vlada Kine poklonila je jednom zvaničniku Pentagona tri šoljice za kafu, 12 vojnih muzejskih razglednica, DVD, majice i naočare za sunce i mnogo drugih stvari. Sve je procenjeno na oko 816 dolara.

VIDEO: Dačić i Skat razmenili poklone u rezidenciji SAD

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA