≫ 

Americi se toliko žuri na Mesec: Ovo je postao glavni prioritet Bele kuće koji mora da se ostvari pre izbora

NASA je rekla da će dati sve u svojoj moći da misiju odradi to 2020. godine

  • 14

Administarator agencije NASA Džim Bridenstin je izjavio u sredu da svemirska agencija razmišlja da zaobiđe rakete na kojima već godinama radi, a koje su namenjene odlasku na Mesec. Umesto toga pokušaće da nađu neku komercijalniju alternativu.

Ako bi se to ostvarilo to bi značilo radikalnu promenu u načinu na koji NASA planira da se vrati na Mesec, a koji bi bio udarac za Spejs Launč Sistem, uključujući ogromnu raketu za koju je vladin službenik nedavno rekao da bi mogla da košta oko 9 milijardi dolara.

Bridenstinovi komentari su došli tokom saslušanja senatskog odbora, pokazujući kako NASA i Bela kuća postaju frustrirane zbog sporog napretka.

Nacionalni savet za svemir, na čijem je čelu potpredsednik Majk Pens, učinio je sve da Mesec postane glavni prioritet, a zvaničnici su rekli da bi administracija želala da se odlazak na Mesec desi pre narednih izbora 2020. godine.

Amerikanci su već bili na Mesecu, ali ima i ljudi koji u to ne veruju Foto: Wikimedia Commons/hq.nasa.gov

Sistem za lansiranje u svemir trebalo je da lansira letelicu Orion u mesečevu orbitu, u misiji bez posade najkasnije do juna 2020. godine.

Bridenstin je rekao da je agencija nedavno obaveštena da će biti još jedno kašnjenje u isplaniranim aktivnostima.

- Mislim da se kao agencija držimo svojim obaveza. Gospodine, ako kažemo vama i drugima da ćemo u junu lansirati raketu na Mesec, onda ćemo to uraditi. Mi kao agencija moramo da razmotrimo sve opcije za postizanje tog cilja - rekao je on na pitanje senatora Rodžera Vikera.

Ova najava je bila udaracza Boing, koji je jedan od glavni proizvođača SLS rakete. Sve ovo je došlo nakon što je kompanija pretrpela ozbiljen posledice kada su države prizemljile sve avione Boing 737 mek 8.

Već je dosta novca uloženo u ovaj projekat, ali je do sada bilo nekoliko kašnjenja Foto: Wikimedia Commons/hq.nasa.gov

Boingova SLS raketa je više puta kasnila i dolazilo je do prekoračenja troškova.

U oštrom izveštaju od prošle godine, generalni direktor NASE je otkrio da bi ovaj program mogao da poveća troškove na 9 milijardi dolara. Utvrđeno je da je Boing već potrošio 5,3 milijarde.

Bridenstin kaže da NASA ne napušta ovu raketu, najveću koja je ikad napravljena u američkoj istoriji, dodajući da ona ostaje deo američkog svemirskog programa.

Međutim, kašnjenja su dovela do toga da NASA pogleda druge raspoložive rakete, a već postoje neke koje ispunjavaju njene kritirijume.

Za sada nije poznato kako će NASA platiti ova lansiranja.

- Između sadašnjosti i juna 2020. godine, moramo da se suočimo sa realnošću - rekao je on.

NASA želi da pronađe komercijalna rešenja Foto: NASA

VIDEO: Ruski kosmonaut, Jurij Baturin, rekao da zemlja ima oblik kofera

(Telegraf.rs/Vašington post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Toka

    14. mart 2019 | 23:08

    Niste ni bili na mesecu. Lazete lakoverni narod. Ako ste bili 60 godina sta je problem sad da idete 2 puta godisnje kada je tehnologija toliko napredovala u odnosu na 60 te

  • Любитель

    14. mart 2019 | 22:53

    Иду да оставе трагове за прву мисију да их Руси или Кинези неби ухватили у лажи.

  • Pera

    14. mart 2019 | 22:35

    Niste bili ni ONDA,A NECETE NI SADA....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA