≫ 

Lopovi ukrali vrednu sliku, a policija nije prstom mrdnula da ih uhvati

Policija proučava snimke krađe, a policijski istražitelji su u potrazi za počiniocima

  • 1

Policiju u Italiji nije preterano uzrujala drska krađa slike "Raspeća" flamanskog renesansnog umetnika Pitera Brojgela mlađeg, koja vredi 3 miliona evra, iz jednostavnog razloga - zamenjena je kopijom.

U pokušaju da se domognu vredne slike, lopovi su čekićem razbili staklo vitrine u crkvi Sv. Marije Magdalene u mestu Liguria i pobegli automobilom.

Nekoliko sati kasnije, italijanska policija je objavila da je do njih mesec dana ranije došla informacija o planiranoj krađi. Odlučili su da ništa neće prepustiti slučaju i pripremili se na vreme. Original umetnine su zamenili replikom i u crkvu postavili nadzorne kamere, piše BBC.

Policija traži drske lopove

No iako nisu ukrali pravu stvar, kradljivci se neće izvući bez posledica. Policija proučava snimke krađe, a policijski istražitelji su u potrazi za počiniocima.

Nešto ranije, pre nego što je u javnost dospela informacija da je slika zamenjena, gradonačelnik Daniele Montebelo izjavio je za italijansku novinsku agenciju ANSA-u da je "slika od neprocenjive vrednosti i da krađa predstavlja težak udarac za celu lokalnu zajednicu"

Policija aktivno traga za počiniocima ovog krivičnog dela Foto-ilustracija: Profimedia/Press Association

No u sredu uveče, priznao je da nije bio "potpuno iskren i da zbog istrage nije smeo da otkrije da je slika zamenjena".

Gradonačelnik je zahvalio osoblju crkve koji su sačuvali prisebnost - jedan od njih je uočio da se ne radi o originalnom delu, ali čuvao je tajnu - objasnio je.

Ko je bio Piter Brojgel?

Piter Brojgel mlađi sin je flamanskog slikara Pitera Brojgela starijeg, i slavan je ne samo zbog svojih slika nego i zbog kopija očevih radova. Tako postoji nekoliko replika slike Raspeća koje se međusobno razlikuju po sitnim detaljima, a jedna je izložena u Muzeju likovne umetnosti u Budimpešti.

Piter Brojgel stariji u 16. veku primljen je u slikarski ceh u Antverpenu i tokom svojeg rada proučavao je i Mikelanđelove slike u Sikstinskoj kapeli.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA