≫ 

Od imena srpskih junaka i čuvene Ivankovačke bitke do SS divizije i zlokobnog "Crnog sunca": Evo šta je sve nažvrljao na pušku napadač sa Novog Zelanda (FOTO)

Tu su brojne istorijske ličnosti koje su branile svoje zemlje od Osmanlija

  • 39

Terorista Brenton Tarant na svom oružju kojim je počinio masakr na Novom Zelandu napisao je imena poznatih istorijskih ličnosti koji su branili svoje zemlje od osmanskih osvajača, a među njima su brojni junaci i bitke sa ovih prostora.

1. Za Roterham - engleski grad u kome se organizovano seksualno zlostavljanje dece dešavalo decenijama. Zlostavljanje je uključivalo silovanja od strane bandi, koja su, kako se navodi, izvršena uglavnom od strane muslimanskih imigranata.

2. Aleksandar Bisonet - francusko-kanadski student , poznat po ekstremno desničarskim i nacionalističkim stavovima, optužen je za ubistvo šest muslimana u džamiji u Kvebeku 29. januara 2017. Bisonet je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti uslovnog puštanja na 40 godina.

Foto: Facebook

3Luka Traini  - je u italijanskom gradu Mačerata, prošle godine ranio šestoro afričkih imigranata, pre toga je bio neuspešni kandidat antiimigrantske Severne lige. Traini je počinio zločin u znak odmazde zbog užasnog ubijanja tinejdžerke nekoliko dana ranije.

4. Bitka kod Kagula  - bila je najvažnija kopnena bitka Rusko-turskog rata (1770) i jedna od najvećih bitaka u 18. veku. Ovom pobedom je krimska tatarska država okrenula leđa saradnji sa Osmanskim carstvom.

5. Bajo Pivljanin 

6. Bitka kod Bulaira -  održana je 26. januara 1913. godine između bugarske sedme pješadijske divizije na čelu sa generalom Georgijem Todorovim i osmanskom 27. pešadijskom divizijom, u kojoj su Bugari odneli pobedu.

7. Fruzhin - bio je bugarski plemić iz 15. veka koji se aktivno borio protiv osmanskog osvajanja Drugog bugarskog carstva.

8. Sebastiano Venier je bio je mletački dužd od 11. juna 1577. do 3. marta 1578. Poznat je po ulozi venecijanskog admirala u bitci kod Lepanta, u kojoj je poraženo Osmansko carstvo.

9. Bitka kod Šipke  - na ovom planinskom vrhu u Bugarskoj odigrala se bitka 21. avgusta 1877. godine. Protiv armije Sulejmana-paše se borilo svega 7 hiljada ruskih vojnika. Turci su preduzeli 11 napada, ali su bili odbačeni. Ruske snage su uz podršku bugarskih dobrovoljaca odbranili planinski prevoj i sačekali pomoć. Zatim su u toku 5 meseci držali Šipku sve do ofanzive ruske armije.

10. Novak (Milošev) Vujošević (10) koji bio je junak bitke kod Fundina, koja je održana 1876. godine u selu u Kuči, u tadašnjoj Kneževini Crnoj Gori. Crnogorska vojska imala je oko 5.000 vojnika, dok je turska vojska brojila ko 40.000 ljudi. Novak Vujošević je bio najveći junak bitke, ubivši 28 neprijateljskih vojnika; kasnije je dobio nagradu od ruskog cara. Iz priča predaka on je svojim handžarom posekao je 17 turskih glava. Posle bitke, Novak Milošev dobio je jatagan sa draguljima, na kome piše “Ko se bije sečem ga, a ko ne ostavljam ga”

Foto: Facebook

1. Crno sunce  - Terorista je nosio i amblem Crno sunce koje je takođe ponekad nazivano Sunčev kolut, simbol okultnog značenja, a osnova simbola je "sunčev krug" koji je oslikan na podu "Obergruppenfuhrer" dvorane u dvorcu Vevelsburg u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji je pre i tokom Drugog svetskog rata bio jedno od najznačajnijih mesta za Schutzstafel (SS - paravojna organizacija koja je bila glavni deo Nacionalsocijalističke partije u Nemačkoj) Hajnriha Himlera. Danas ga često koriste i okultne grupe vezane za nemački neo-poganski pokret, ali i satanisti.

2. Ogrlice -  Privezak (levo) prikazuje belu verziju keltskog krsta i a desno je simbol vikinga, često korišćenih simbola nadmoći bele rase.

3. Sebastiano Venier je bio je mletački dužd od 11. juna 1577. do 3. marta 1578. Poznat je po ulozi venecijanskog admirala u bitci kod Lepanta, u kojoj je poraženo Osmansko carstvo.

4. Markantonio Kolona - italijanski aristokrata, admiral papine flote u bitci kod Lepanta, 1571. godine. Bitka kod Lepanta bila prva velika pobeda hrišćanskih država protiv ratne mornarice osmanskog carstva, koja je do tada važila za nepobedivu.

Foto: Facebook

1. Konstantin II Asen - je Konstantin II Bugarski. Bio je poslednji vladar Bugarske, a njegova smrt 1422. godine označila je kraj Drugog bugarskog carstva. Otomansko osvajanje je počelo pola stoleća ranije, 1369. godine, a njihova vladavina je trajala do 1878. godine.

2. Boj na Ivankovcu - Jedan od događaja koji je svakako obeležio istoriju Srbije i ovog kraja je boj na Ivankovcu. Na samo nekoliko kilometara od Ćuprije, 18.avgusta 1805.god, odigrala se čuvena ivankovačka bitka. Boj na

Ivankovcu, označio je kraj borbe protiv janičara i početak rata naroda Srbije protiv turskog carstva u Evropi. Istorijska je činjenica da je ovo prvi otvoreni okršaj srpskih ustanika, pod komandom Karađorđa Petrovića i

neposrednim rukovodstvom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, sa regularnom turskom vojskom, predvođenom Hafiz-pašom. U ovom boju, Srbi su izvojevali pobedu nad brojnijom i naoružanijom vojskom otomanskog

carstva, nateravši je na povlačenje prema Nišu. Danas na Ivankovcu postoji spomen-park, spomen obeležje u znak sećanja na naše junake protiv turskog carstva.

3. Mihalj Silađi - mađarski general koji je bio kapetan beogradske tvrđave kada je je vojska odbila napade Sultana Mehmeda II 1456.godine

4. Bohemond I  – vodio je Prvi krstaški rat po nalogu pape da ponovo preuzme Svetu zemlju od turskih snaga između 1095. i 1099.

5. Gaston IV - učesnik Prvog krstaškog rata koji je prvi ušao u Jerusalim nakon što su probijeni obrambeni zidovi

6. Beč 1683 - Leta 1683. godine na Beč je nagrnula najveća osmanlijska vojska ikada skupljena, i počela dugu opsadu habzburške prestonice. Da je taj grad pao, palo bi celo hrišćanstvo, a opsada je okončana bitkom kojom je prekinuto napredovanje Osmanskog carstva.

7. 14 reči - je referenca na najpopularniji beli slogan na svetu: "Moramo da obezbedimo postojanje našeg naroda i budućnost za belu decu"  (We must secure the existence of our people and a future for white children), koji je osmislio terorista Dejvid Lejn.

Video: Momenat kada napadač ubija ljude u džamiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nevena

    15. mart 2019 | 13:28

    Ovaj ambasador iz BiH je tako odreagovao kao da je ovo jedva docekao ! Mislim STRASNO , NEMAM RIJECI KOLIKO LICEMIJERJA ?!

  • Iva

    15. mart 2019 | 12:48

    Ovaj bolje poznaje Srpsku istoriju i junake nego SRBI..

  • Marko cg primorje

    15. mart 2019 | 19:26

    Stop svakom nasilju i mrznji prema nevinim zrtvama bilo koje nacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA