Duhovni vođa Tibeta poručio sledbenicima: U slučaju vidite dvojicu Dala Lama, znajte da je jedan kineski

On tvrdi da se nakon njegove smrti može očekivati neki pokušaj Pekinga da nametne naslednika tibetanskim budistima

  • 3

Spiritualni vođa tibetanskog budizma, Dalaj Lama, izjavio je danas da je moguće da će se, nakon što umre, njegova inkarnacija pojaviti u Indiji gde živi već 60 godina i upozorio da bilo koji naslednik kojeg imenuje Kina neće biti poštovan.

Dalaj Lama tvrdi da se nakon njegove smrti može očekivati neki pokušaj Pekinga da nametne naslednika tibetanskim budistima. Kina, koja je preuzela kontrolu nad Tibetom 1950. godine, smatra sadašnjeg Dalaj Lamu, 83-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, za opasnog separatistu.

- U budućnosti, u slučaju da vidite dvojicu Dalaj Lama, jednog odavde, iz slobodne zemlje, i jednog kojeg su izabrali Kinezi, onda niko neće poštovati onog kojeg je izabrala Kina. Tako da je to dodatni problem za Kineze! - rekao je Dalaj Lama smejući se.

On tvrdi da se nakon njegove smrti može očekivati neki pokušaj Pekinga da nametne naslednika tibetanskim budistima Foto: AP/Tanjug

Kina je saopštila da njeni lideri imaju pravo da odobre sledećeg Dalaj Lamu, kao nasleđe iz doba kineskog carstva.

Tibetanci su juče obeležili godišnjicu bekstva 14. Dalaj Lame iz tibetanske prestonice Lase. On je 1959. prebegao u Indiju nakon neuspelog ustanka protiv kineskih vlasti i od tada se nalazi u gradu Daramšala na severu Indije, piše Rojters.

Po tibetanskoj tradiciji duša starog budističkog monaha se reinkarnira u telo deteta nakon njegove smrti. Rođen 1935. godine, sadašnji Dalaj Lama je prepoznat kao reinkarnacija njegovog prethodnika kada je imao dve godine.

Mnogi od više od šest miliona Tibetanaca u Kini i dalje poštuju Dalaj Lamu uprkos vladinim zabranama njegovih slika ili bilo kojog javnog izraza poštovanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Аца

    19. mart 2019 | 00:20

    Тибет је Кина! Овај сепаратиста подржава шиптарски сепаратизам. Зло!

  • Gjhh

    20. mart 2019 | 19:21

    Haha vrati she name Tibet a be da zivis ekstrau svajcerskom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA