U Zemljinoj atmosferi eksplodirao meteor, ali to niko nije primetio: Izazvao je eksploziju 10 puta jaču od atomske bombe

Nasa je sprovela nezavisnu istragu o ovom događaju uz pomoć satelita američka vojske

  • 1

Treća po jačini eksplozija meteora u poslednjih sto godina dogodila se 18. decembra 2018. godine, ali skoro niko nije primetio uprkos tome što je meteor u dodiru za zemljinom atmosferom eksplodirao jačinom od 173 kilotona TNT, deset puta snažnije od atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine.

Meteor je eksplodirano na nebu iznad Beringovog mora, kod poluostrva Kamčatka u Rusiji. Eksploziju je zabeležilo 16 infrazvučnih stanica širom sveta koje su postavljene da otkrivaju nuklearne eksplozije u Zemljinoj atmosferi.

Trag dima koji je meteor ostavio posle eksplozije slučajno je fotografisao japanski meteorološki satelit "Himavari 8" koji se slučajno zadesio na nebu u tom trenutku. Navodno, meteor je eksplodirao iznad Beringovog mora u blizini komercijalne avionske linije između Severne Amerike i Azije, ali niko nije prijavio bilo kakav neobičan događaj, prenosi rt.com.

- Kada vidite ove infrazvučne talase, odmah znate da je došlo do udara ili velikog oslobađanja energije - kaže astronom Alan Ficsimons sa univerziteta "Kvins" u Belfastu za časopis Nju sajentist.

NASA je sprovela istragu Foto: Profimedia/Corbis

Nasa je sprovela nezavisnu istragu o ovom događaju uz pomoć satelita američka vojske. Izračunali su da se meteor kretao brzinom od 115.200 km na sat i da je eksplodirao na nadmorskoj visini od 25,6 km.

Na osnovu satelitskih snimaka, procenjuje se da je meteor u prečniku bio širok oko 10 metara i da je imao masu od približno 1.400 tona. Inače, po Nasinim kriterijumima asteroid bi morao imati najmanje 140 metara u prečniku da bi bio klasifikovan kao opasan po Zemlju, prenosi rts.rs.

Eksplozija meteora u Čeljabinsku jačine 440 kilotona koja se dogodila 2013. godine oštetila je zgrade u prečniku od nekoliko stotina kilometara. Tom prilikom je povređeno 1.200 ljudi, ali, na sreću, niko nije poginuo. Sličan događaj iz 1908. godine u Tunguskoj oblasti sravnio je sa zemljom oko 2.000 kvadratnih kilometara sibirske šume.

Nasa je od 1988. godine zabeležila 774 atmosferske vatrene kugle, od kojih je velika većina bez ikakvih posledica eksplodirala iznad Zemljinih okeana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA