≫ 

Vibrator doktora Macaure bio je pravi hit, a onda su se pojavili masažeri na struju. Žene su pucale od radosti i zdravlja

Tek sedamdesetih godina prestala je da se krije prava namena ovih kućnih pomagala

  • 2

Nauka i elektrifikacija ušle su u naše domove tokom 20. veka, a kućni aparati su olakšali život ženama, ali i muškarcima... Najpre je izmišljena električna mašina za šivenje, pa fen, pa čajnik, potom toster, a zatim - vibrator.

Dok su motori pokretali svet, neki pronalazači bili su fascinirani vibracijama, pa su još od kraja 19. veka počela da se proizvode razna vibraciona pomagala za zdrav i srećan život, a mnogi od njih završili su i u kolekciji Muzeja vibratora u San Francisku.

Sve je počelo 1869. kada je fizičar Džordž Tejlor izmislio prvi vibrator, naravno, za zdravlje i masažu.

Nažalost, ovaj vibrator je bio jedna gigantska skalamerija pa nije mogao lako da se kupi i ponese kući, da bi se masaža pretvorila u neko više zadovoljstvo.

I muškarci brinu o zdravlju i lepoti: Vibrator iz 1933., Foto: antiquevibratormuseum.com

Prvi električni vibrator na baterije osmišlio je 1880. godine Džozef Mortimer.

I to je otvorilo vrata široj komercijalnoj upotrebi - pojavljivale su se reklame na kojima mahom zadovoljne žene, a bogami ponekad i muškarci, uživaju sa svojom aparaturom uz osmeh na licu. Naravno, na slikama su masirali glavu, lice, ruke, a na nekim aparatima mogli su i da biraju dodatke, podešavaju jačinu vibracija.

Neki aparati morali su da se uključe u struju da bi radili, što je u nekim slučajima bilo možda malo nezgodno, a neki su imali baterije.

Sudeći po reklamama u ženskim časopisima, ove mašine bile su magične, uklanjale su patnje, čuvale zdravlje...

Jedna od reklama glasila je da je aparat osmislila žena koja razume ženske potrebe. Razume se, potrebe za masažom tela sa osmehom na licu.

Ali, tek 1906. godine pojavila se jedna reklama koja je ukazivala na to da neke masaže mogu da se rade i u privatnosti i da svaku ženu mogu da oplemene esecncijom stalne mladosti.

A otkrivanjem pravih čari vibracija reklame za njih počele su da nestaju, sve dok ova alatka nije dobila svoj moderniji oblik šezdesetih godina. Već od dvadesetih godina vibratori su sve manje počeli da se pojavljuju uz nasmejana lica devojaka koje masiraju glavu, a sve više u erotskim filmovima i fotografijama.

"Masažer" iz sedamdesetih, Foto: antiquevibratormuseum.com

A onda, posle rata, vibratori se vraćaju na velika vrata, ali u početku ponovo kao sredstva za masažu ili redukovanje telesne težine, a tek sedamdesetih godina njihova prava svrha više nije morala da se krije.

VIDEO: Šta ti je to u ustima? Sram te bilo! Šta tražiš ispod kreveta?

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA