Kako da vaš ljubimac spremno dočeka prolećne promene

Sve više vremena provodićemo napolju, u parku, šumi, prirodi. To će, svakako, prijati i nama i ljubimcima

  • 0

Proleće svakako donosi promene, kako za nas, tako i za naše ljubimce. Neke zimske navike treba promeniti.

Prvo što primećujemo je promena dlake, pojačano opadanje karakterisitčno je za prolećne mesece. Više četkanja može da pomogne. I prava četka. Za kratkodlake pse se preporučuje gumena, a za dugodlake metalna je bolji izbor. Jednom nedeljno je preporučeno, ali sve je individualno. Vaš pas možda "traži" i više četkanja.

Mnogima će biti potrebno šišanje i uklanjanje suvišne dlake zbog ućebanog krzna. Prolećno sređivanje i odlazak kod frizera ne važi samo za dame! I našim četvoronožnim prijateljima potrebno je kupanje i šamponiranje dva puta. Prvo je da se oslobodite prljavštine.

Posle duge zime i psima mora da se sredi krzno Foto: Pixabay

Drugo šamponiranje je za negu krzna. Nadam se da ne moramo da pominjemo da ne koristite vaš šampon. Psi i ljudi imaju različite nivoe ph kože.Ako je pas previše nemiran ili vi niste baš vični da isečete nokte, prepustite to stručnjacima.

Sa dolaskom proleća, čini se da i psima nokti brže rastu pa je dodatna nega često neophodna. Osim noktiju treba povesti računa i o šapama. Pranje mlakom vodom posle šetnje prijaće psu.Tada obavezno pregledajte šape jer između jastučića na šapama mogu da se zabodu mnoge prolećne biljke, npr popino prase.

Vreme je da se odlože zimski kaputići i teška garderoba. Mnogim psima odeća neće biti potrebna kada grane sunce. Međutim, ima pasa, manjih rasa naročito, koji su osetljiviji na vremenske promene.

Njima će i tokom prolećnih meseci biti potrebna dodatna zaštita. Naravno, to podrazumeva da odelce bude adekvanto - da pas može neometano da se kreće, da mu ne bude pretoplo a da ipak npr prolećni kaputić održava njegovu telesnu temperaturu.

Mnogim psima odeća neće biti potrebna kada grane sunce Foto: Pixabay.com

Baš kao i ljudi, i naši ljubimci mogu da imaju problema sa alergijama u proleće. Ako primetite često kijanje, kašljanje, preterano češanje ili da je koža počela da se masti više nego uobičajeno, nije isključeno da pas ima alergijsku reakciju. Ona može biti na polen iz biljaka ili drveća. Takođe i buđ i prašina mogu izazvati alergijsku reakciju. Ima pasa koji su alergični i na ujede insekata.

Sve više vremena provodićemo napolju, u parku, šumi, prirodi. To će, svakako, prijati i nama i ljubimcima. Lepo vreme donosi i duge šetnje i više druženja, ali svakako nije na odmet biti na oprezu i malo "oslušnuti" prirodu više u proleće.

(Telegraf.rs/Izvor: Apetit.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA