≫ 

I Rumuni će slaviti Svetog Savu: Poslanici rumunskog parlamenta usvojili 27. januar kao poseban praznik

Zakon o ustanovljenju "Dana Svetog Save" jednoglasno su podržali svi poslanici

  • 13

Poslanici rumunskog parlamenta usvojili su danas zakon kojim je 27. januar, Dan Svetog Save, postao zvanični i posebnim zakonom priznati praznik u Rumuniji.

Poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ je inicijator zakona o proglašenju praznika Svetog Save za zvanični praznik u Rumuniji.

Zakon o ustanovljenju "Dana Svetog Save" jednoglasno su podržali svi poslanici.

Rumunski parlament, Foto: Tanjug/AP

Tokom svečane sednice u velikoj dvorani Parlamenta, Adnađ je ukazao da je usvajanje ovog zakona važno jer se dešava u trenutku kada se obeležava 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sednici je prisustvovao i vladika temišvarski Lukijan i protojerej-stavofor Marinko Markov, arhijerejski zamenik, koji su u saopštenju naveli da je ovo još jedan dokaz da su naša zajednica i crkva poštovane u rumunskom društvu, objavio je temišvarski nedeljnik "Naša reč", u izdanju Saveza Srba u Rumuniji.

Zakon predviđa da Dan Svetog Save mogu organizovati centralne i lokalne vlasti, institucije pod njihovom podređenošću ili koordinacijom, zatim civilna društva i fizička i pravna lica, organizovanjem i/ili učešćem u programima i kulturnim, obrazovnim, umetničkim, društvenim ili naučnim manifestacijama posvećenim promociji srpske manjine u Rumuniji, koja nastanjuje zapadni deo zemlje i prema zadnjem popisu broji 18.500 pripadnika.

VIDEO: Pitali smo građane da li znaju kog datuma proslavljamo Svetog Savu (ANKETA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ljubav

    10. april 2019 | 19:56

    Sveti Savo hvala ti za sve. Pomagaj i nadalje po veri mojoj

  • Marijana Bakov

    10. april 2019 | 20:40

    Logican sled bratskog rumunskog naroda.Takodje nasa braca pravoslavni Poljaci slave sv Savu I Vidovdan.U crkvi sv Jovana u gradu Bjalistoku taj dan se sluzi liturgija na srpskom jeziku.U prilog tome ide koliko je nas Bogoslovski fakultet cenjen,jer od mnogih pravoslavnih zemalja u okruzenju dolaze kod nas na studije.

  • SvakaCast

    10. april 2019 | 20:02

    A nasa braca crnogorci se odricu Svetog Save tj. oni Milovi crnogorci, ne srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA