≫ 

Devojka ga odbila jer nije imao dvorac, a onda je on odlučio da sagradi čudo: Danas ovaj zamak posećuju turisti iz celog sveta (VIDEO)

Musa je sa 14 godina napustio je školu i odlučio da dokaže da može da ostvari svoje snove

  • 3

Musa Al Mamari iz Libana, u školi se zaljubio u Sajde, koja je bila iz imućne porodice. Pitao ju je bi li bi mu bila devojka, na što je odgovorila: "Kada budeš imao dvorac, možeš da mi se obratiš".

Na časovima likovnog počeo je da skicira palatu za svoju Sajde iako je učitelj tražio da nacrta nešto sasvim drugo.

Misleći da ga namerno provicira, učitelj se naljutio i kaznio Al Mamarija rekavši mu da nikad neće imati dvorac.

Musa je sa 14 godina napustio je školu i odlučio da dokaže učitelju da može ostvariti svoje nove snove. Graditeljski zanat počeo je da izučava kod ujaka, koji je u to vreme renovirao dvorac u Sidonu.

Razvijao je svoje veštine, štedeo je novac, a 1962. godine uspeo je da kupi komad zemljišta na kojem je počeo da gradi palatu u srednjevekovnom stilu. Tada je imao 31. godinu.

Da bi izgradio ovo zdanje, Musa a je iskoristio 6.000 kamena, od čega su neki težili čak 150 kilograma. U gradnju je utrošio sve svoje slobodno vreme, a pomagala mu je i njegova Meri.

Na vrata dvorca postavio je natpis: "Ušao sam ovde kao mlad čovek, a izašao kao ostareli muškarac", pokušavajući da objasni kako je zapravo ceo svoj život proveo gradeći svoj dvorac, prenosi punkufer.hr.

Zanimljivo je napomenuti i da je namerno napravio vrlo mala ulazna vrata jer je smatrao da posetioci treba da mu se poklone kada ulaze.

Danas je dvorac Libanu jedan od najposećenijih turističkih atrakcija, koji u letnjim mesecima svakog dana razgleda i hiljadu ljudi. Smešten je u planinama na 900 metara nadmorske visine.

Dvorac se prostire na 325 kvadratna metra, ima 30 prostorija i oko 150 figura u prirodnoj veličini koji prikazuju istoriju Libana. Svaku od tih lutaka Musa je ručno izradio.

Više fotografija dvorca Mousa u Libanu pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Дворац, без САЈДЕ, није дворац.

    19. april 2019 | 07:55

    СИГУРАН САМ, ОВДЕ ЈЕ МНОГО- МНОГО - МНОГО... ВЕЋА КВАДРАТУРА. ОНО ШТО ЈЕ ЈОШ БИТНИЈЕ, НЕ НАПИСАСТЕ, ДА ЛИ МУ ЈЕ САЈДЕ ПОСТАЛА ДЕВОЈКА?

  • Sajde

    19. april 2019 | 07:36

    Di mi pamet bila?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA