"Prva kuća Velikog brata na svetu": Zarobljeni nacisti su u Velikoj Britaniji uživali u luksuzu, a nisu znali da tajna služba prisluškuje svaku njihovu reč (FOTO)

Imali su sav komfor koji su želeli, pa su u opuštenoj atmosferi pričali o svojim zločinima

  • 3

Hiljade nemačkih ratnih zarobljenika boravilo je u Engleskoj tokom Drugog svetskog rata. Njih su prisluškivali "tajni slušaoci", prenosi BBC. Oni su boravili na nekoliko luksuznih lokacija, gde su imali odličan smeštaj, piće i hranu, a takav ambijent je doprineo tome da se opuste i da počnu da međusobno pričaju o nacističkim zločinima i tajnama. Tako su Britanci, prisluškujući neprijatelje, došli do važnih informacija.

Jedna grupa nemačkih generala koji su bili zarobljeni tokom rata, mislila je da je dobila džekpot. Boravili su u veličanstvenom domu, imali su lične sluge, mogli su da piju vino i da jedu dobru hranu.

Oni su sve vreme među sobom komentarisali da su Britanci glupi, a jedan je čak svojoj porodici pisao da im želi da mu se pridruže u ovom "zatvoru", koji ima tako visok kvalitet.

Foto: Wikimedia/Deutsches Bundesarchiv

Međutim, ono što zatvorenici nisu znali jeste činjenica da je svaki njihov korak pratila britanska trajna služba, odnosno da su prisluškivali svaku njihovu reč.

Celokupna kuća u kojoj su boravili je bila ozvučena. Tako su Britanci od nacista prikupljali informacije o njihovim planovima i tajnama.

Razgovore su slušali kolege Nemci jevrejskog porekla, koji su uspeli da pobegnu od nacista. Britanci su zatočene zatvorenike držali na tri lokacije Latimer Haus, Vilton Park i Trent Park na severu Londona.

Kako je rat odmicao, broj zarobljenih generala se povećao na 59. Oni su u Trent Parku dočekali kraj rata.

U blizini kuće gde su boravili nacisti, bila su tri doma gde bili smešteni ljudi koji su ih prisluškivali. Tu je bila i "M soba" (M je bila oznaka za mikrofon), gde su slušaoci bili "prilepljene" za svoje uređaje za prisluškivanje.

Foto: Wikimedia/Philafrenzy

Istoričarka Helen Fri je čak i napisala knjigu o tom događaju, ističući da su informacije koje su bile prikupljene na ovaj način bile značajne za ratne napore.

- Britanska tajna služba je na ovaj način dobila neverovatne informacije od neprijatelja. Čerčil je rekao da je Trent Park pružio jedinstveni uvid u psihu neprijatelja. To nam je omogućilo da ih shvatimo i da saznamo njihove vojne tajne. Da nije bilo ove operacije , možda uopšte ne bismo pobedili u ratu - rekla je istoričarka za BBC 2013. godine.

Na ovaj način su Britanci dobili priznanja od nacista da je njihova vojska učestvovala u brojnim zločinima i masovnim ubistvima Jevreja, ali i saznanja o drugim ratnim zločinima.

- Vojska je uvek poricala ono što se već pričalo poslednjih 65 godina. Transkripti su pokazali da je vojska zajedno sa SS jedinicama učestvovala u ratnim zločinima - rekla je ona.

Foto: Wikimedia/Deutsches Bundesarchiv

Osim udobnog smeštaja, nacistički generali su u Trent Parku imali priliku da uživaju u luksuznim zabavama, čiji je domaćin bio pukovnik Tomas Kendrik, oficir MI6, koji je nadgledao čitavu operaciju prisluškivanja.

Na ovakvim događajima oni su čavrljali na maternjem jeziku, a nisu ni bili svesni da i sam pukovnik Kendrik govori nemački. Opustili bi se dovoljno da kažu mnoge tajne, nesvesni da ih Britanci razumeju.

Čerčilu u jednom trenutku više nije bilo drago što tajna služba toliko ugađa nacistima, pa je naredio da se sa tom praksom prestane.

Međutim, tajna služba je zbog okakvog tretmana zatvorenika dobila mnoge značajne informacije, tako da je odlučila da nastavi po već ustaljenoj praksi, pa su jednostavno prestali da obaveštavaju Čerčila o tome.

- Nemački genarali su bili ubeđani da se prema njima u Britaniji postupa u skladu sa njihovim statusom. Imali su i svog službenika koji je bi im prilikom putovanja u London kupovao kreme za brijanje, čarape i šta god oni požele - istakla je tada istoričarka.

Foto: Wikimedia/Deutsches Bundesarchiv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA