≫ 

Najsrećnijem gradu u Turskoj nedostaju saobraćajnih znakovi, ali narod nigde ne žuri: Uživaju u prirodi i suncu, svuda idu peške, a ovde je živeo i čuveni filozof (FOTO) (VIDEO)

Novinar Džošua Alen sa BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da predstavnici državne službe rade samo do srede, odnosno tri dana u sedmici, iako to neće javno da priznaju

  • 0

Sinop se smatra najsrećnijim turskim gradom. Osećaj zadovoljstva pripisuje se pre svega fantastičnom geografskom položaju na severu Anadolije, odnosno na poluostrvu Boztepe uz Crno more. Sinop je ispresecan plažama i brdovitim krajolikom koji privlači veliki broj turista.

Ovo je tip grada u kojem svi znaju svakoga. Mirno je i niko se ne meša u tuđa posla. Iako ulice nisu za pohvalu, a nedostaje i saobraćajne signalizacije, automobili se voze bez većih problema i stresa.

Većina lokalnog stanovništva ionako radije pešači, jer ne postoji žurba da se igde stigne.

Ovo mesto je privlačno turistima Foto: Wikipedia/Aramgar

Novinar Džošua Alen sa BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da se to najbolje vidi na predstavnicima državne službe koji rade samo do srede, odnosno tri dana u sedmici, iako to neće javno da priznaju.

Mnogi veruju da Sinopljani obožavaju da borave na otvorenom i uživaju u suncu, jer nesvesno oponašaju Diogena, koji je rođen upravo u njihovom gradu. Slavni filozof verovao je da se treba živeti u skladu s prirodom.

Narod u ovom gradu gleda svoja posla Printksin: Youtube/ Mert Sezer

Legenda kaže kad mu je u posetu došao Aleksandar Veliki i pitao ga šta želi, a cinični Diogen odgovorio je da mu se makne sa puta, jer mu zaklanja sunce.

Diogen je verovao da čovek može biti srećan iako nije imao ovozemaljskih dobara, a spavao je u drvenoj bačvi. U centru Sinopa nalazi se kip ovog slavnog filozofa.

Diogen iz Sinope okružen psima. Foto: Wikipedia/public domain

Ne čudi što ni Sinopljani ne mare za razlike u finansijskim prihodima. Bili siromašni ili bogati, većina posećuje iste kafiće, piju kafu ili čaj i jedu pecivo simit od sezamovih semenki.

U Sinopu vredi videti i zatvor u kojem su svoje kazne izdržavali slavni književnici, crkvu Balatlar kao i džamiju koju je sagradio sultan Aladin Kejkubat.

Od centra grada 11 kilometara je udaljen i Hamsilos – jedini fjord u Turskoj.

(Telegraf.rs/punkufer.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA