≫ 

Čudna pravila i zakoni širom sveta: Evo gde ne smete da žvaćete žvaku, da mokrite u okean i da zviždite

Onome kome padne na pamet da nahrani ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji preti kazna od čak 700 dolara, pa bi bilo lepo da se od ovoga uzdržite, ma koliki da ste ljubitelj životinja

  • 0

"Sto ljudi, sto ćudi" – ovom izrekom su se, očigledno, vodile zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa pa su, sa ciljem da preduprede određena nepoželjna ponašanjaTako su u svoje zakonike uvrstile i pravila koja nama danas deluju veoma neobično.

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbjegavati dok ste u ovoj zemlji – izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je sa idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom lepljivom masom. Tamo zaboravite na ovu naviku – ako žvaćete kako biste osvežili dah, bolje privremeno pređite na pepermint bombone.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nema dizanja stopala sa pedale

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo sa pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, prenosi "This is Insider", sa ciljem veće sigurnosti. Nema, međutim, zabrane vožnje "bez ruku", pa tako sebi možete dati oduška ako volite "ludu vožnju", a sticaj okolnosti bude takav da se nekim slučajem nađete u Meksiku, a na biciklu.

Ne šetajte goli u Švajcarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome tako nešto uopšte palo na pamet, Švajcarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje "gola šetnja", za slučaj da neko dođe na tu ideju, prenosi b92.

Foto: Pixabay/Jeshootscom

Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet da nahrani ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji preti kazna od čak 700 dolara, pa bi bilo lepo da se od ovoga uzdržite, ma koliki da ste ljubitelj životinja. U obrazloženju gradskih vlasti stoji da "golubovi potencijlno mogu ugroziti zdravlje čoveka, kao i da su štetni po spomenike".

Zviždanje u Kanadi

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, sa ciljem da očuva mirnu atmosferu, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pevanjem u bilo koje doba dana.

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u poseti istorijskim znamenitostima, preporuka je – nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gde je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali da ovakvo pravilo ozvaniče kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

Foto: Pixabay.com

U Nemačkoj ne smete ostati bez benzina na autoputu

Dok vozite nemačkim drumovima bilo bi dobro da pored brzinomera povremeno bacate pogled i na kazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru, prenosi b92.

Mokrenje u okeanu u Portugaliji

Iako je ovo teško dokaziva radnja, i nema informacija o tome da li je iko ikad za ovo "delo" kažnjen, vlasti su pokušale da osiguraju čistoću vodenog prostranstva i uvođenjem ovakvog pravila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA