≫ 

Princ Hisahito je prvo muško dete u carskoj porodici posle 41 godine: Jedini je unuk bivšeg cara Akihita i jednog dana će naslediti tron (FOTO)

Mali princ ima dve starije sestre princezu Mako i princezu Kako, a prvi put je viđen u javnosti 15. septembra 2006. godine kada je izveden iz bolnice

  • 2

Japanska carska porodica se našla u centru pažnje svetskih medija, zbog abdikacije cara Akihita i stupanja na presto njegovog sina, cara Naruhita. O njihovoj tradiciji i načinu života se sve više piše, a svima je posebno zanimljiv najmlađi član ove porodice, princ Hisahito (12).

On je najmlađe dete u carskoj porodici i jedini sin princa Fumihita i princeze Kiko. On je nećak cara Naruhita i unuk bivšeg cara Akihita. Ovaj mališan je drugi u redu za naslednika prestola odmah iza svog oca.

Hisahito je prinčevo lično ime, koje mu je dao otac i znači "spokojno i kreposno". Alternativni prevod je "čestit, miran i večan".

Mali princ ima dve starije sestre princezu Mako i princezu Kako, a prvi put je viđen u javnosti 15. septembra 2006. godine kada je izveden iz bolnice.

Foto: Tanjug/AP

Hisahito je prvo muško dete u carskoj porodici koje se rodilo posle svog oca (koji je rođen 1965. godine).

U januaru 2007. godine japanski premijer Šinzo Abe je najavio da će odustati od predloga za izmenu zakona o nasleđivanju prestola.

Ovaj predlog je napravljen 2005. godine u vreme kada nijedan carev sin nije imao muškog naslednika.

S obzirom na Hisahitovo rođenje sada su veoma male šanse da se zakon promeni i da princeza postane carica jednog dana.

Pristalice novog zakona su kritikovale stari jer smatraju da previše opterećuje carsku porodicu. Smatraju da on tera stare članove porodice da previše rade, dok ženski članovi napuštaju porodicu.

Foto: Tanjug/AP

U proleće 2010. godine, princ je krenuo u vrtić, a potom je 2012. godine carska palata objavila da će princ početi da pohađa osnovnu školu 2013. godine. U školu ide sa prijateljma sa kojima se družio i u vrtiću.

On je prvi član porodice koji je išao u drugi osnovnu školu, a ne u Gakušin kao ostali članovi porodice.

Mediji su pisali da mu dobro ide u školi, da pomaže drugim učenicima i da se lepo druži sa prijateljima. U aprilu ove godine je upisao srednju školu.

NOŽEVI U BLIZINI ŠKOLSKE KLUPE

Policija u Japanu pre nekoliko dana je pokrenula istragu nakon što su pronađena dva noža u blizini školske klupe princa Hisahita (12), unuka japanskog cara Akihita, javili su lokalni mediji.

Foto: Tanjug/AP

Noževi su otkriveni u učionici, a policija je pregledala snimke nadzornih kamera na kojima je primećen muškarac koji je neovlašćeno ušao u krug škole.

Policija veruje da se nepoznati muškarac predstavio kao građevinski radnik kako bi ušao u zgradu u okviru Univerziteta Okanomizu.

Princ i njegovi školski drugovi bili su u tom trenutku u drugom delu škole. Iako princa često čuva policija, obezbeđenje ga ne prati u učionici, javlja Bi-Bi-Si.

Na svakom stolu u učionici nalazi se traka sa imenom onoga ko sedi na tom mestu, pa tako i ime princa. Policija navodi da su oštrice noževa bile obojene ružičastom bojom.

Incident se dogodio dok se Japan pripremao za abdikaciju cara Akihita nakon 30 godina vladavine, a princ Hisahito će biti drugi u redu za tron.

Foto: Tanjug/AP

VIDEO - Japan dobio novog Cara i Boga: Pogledajte ceremoniju krunisanja na kojoj je bio i mladi princ Hisahito

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cccc

    6. maj 2019 | 08:33

    Lep dečak.

  • Dragan

    5. septembar 2022 | 22:19

    Sreća rodjendan princu Hisahito i sve najbolje žele mu Viktor i Dragan Jevremovic - pozdrav japanskoj carskoj porodici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA