≫ 

Tvrđava koja čuva mračne tajne: Nalazi se usred nedođije i u njoj su vršeni eksperimenti, pobeći je bilo nemoguće (VIDEO)

Eksperimenti vršeni na životinjama koje su potom spaljene

  • 1

Tvrđava Car Aleksandar I, kao i samo ostrvo koje je nastalo "usred nedođije" bili su pravo iznenađenje za švedske moreplovce.

Iz luke u Kronštatu isplovio je prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svet Ivan Kruzenštern zbog čega se grad i naziva kolevkom Ruske ratne mornarice.

Većinu stanovništva činili su mornari i vojnici koji su se često opraštali od svog doma kako bi zaplovili u još neotkrivene vode na uzbudljivim ekspedicijama.

U vreme sovjetske krize kad su prodavnice u velikim gradovima zjapile prazne, police u Kronštatu nudile su sve što je stanovnicima bilo potrebno. Ipak, s njega je bilo teško otići, baš kao i doći, piše "Pun kufer".

Kako se navodi u tekstu, tamo su se razvijala i testirala nova oružja, a obavljali su se vojni i medicinski eksperimenti. Brojni stručnjaci su dovedeni protiv sopstvene volje, a neki od njih su pokušali i da pobegnu.

To im nije polazilo za rukom, kako zbog čuvara koji su ih držali na oku ili nišanu, kako zbog vodene, odnosno, ledene izolacije. Danas je Kotlin sa kopnom povezan saobraćajnicom, kao i tunelom pod Finskim zalivom, ali pre se ostrvu moglo pristupiti isključivo morskim putem.

Naučnici su u Kronštatu uspeli da naprave vakcinu protiv kuge i tako spasu hiljade života. Eksperimente su radili na životinjama, koje su potom spaljivali. Brojna istraživanja radila su se u potpunoj tajnosti, poput npr. radijacije kojoj su bile podvrgnute životinje, o kojima su svedočili tadašnji stanovnici Kotlina.

Inače, Kronštat ili Krunski grad se nalazi 48 km zapadno od gradskog jezgra Sankt Peterburga, a njegovo ime je nemačkog porekla, to je sintagma od krone = kruna + stadt = grad, krunski grad.

Kronštat je osnovao Petar Veliki pošto je osvojio ostrvo, koje se dotad zvalo Kronslot, od Šveđana 1703. i podigao utvrđenje sa dokovima koja je trebalo da štiti pristup Sankt Peterburgu. Sve dok nije iskopan kanal do Sankt Peterburga između 1875. i 1885. Kronštat je bio i luka trgovačke mornarice u kojoj se pretovarivao teret sa manjih na veće brodove.

Pogledajte video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cccc

    6. maj 2019 | 13:06

    Je li taj Petar Veliki Rus ili Nemac kada ostrvo prekrštava iz Kronslot u Kronštat? a sudeći i po imenu Sankt Petersburg pre će biti da je neki Švabinjo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA