≫ 

Ona je bila baka novog japanskog cara: Naslednika prestola je rodila posle 10 godina braka, a kruže glasine da su njena snaja i unuci zbog njenog ponašanja bili u depresiji (FOTO)

Ona je bila carica koja je najduže živela i vladala Japanom

  • 0
Carica Nagako Ona je bila carica koja je najduže živela Foto: Wikipedia/Rekishi-JAPAN

Japanska carska porodica se nedavno našla u centru pažnje povodom abdikacije cara Akihita i krunisanja njegovog sina cara Naruhita. O ovoj vladarskoj porodici postoji dosta interesantnih podataka, a interesovanje medija za njih je sve veće. Neki članovi su ostavili neizbrisiv trag, a među njima je i carica Kođun. 

Carica Kođun (Kojun), rođena 1903. godine kao princeza Nagako, bila žena japanskog cara Hirohita (cara Šova). Ona je majka bivšeg cara AKihita i baka sadašnjeg cara Naruhita.

Posthumno je dobila ime Kođun, što znači mirisna čistoća. Ona je bila carica od 25. decembra 1926. godine do 7. januara 1989. godine, što znači da je najduže bila na toj poziciji.

Rođena je u Tokiju u jednom od ogranaka carskog doma Japana, a njegovi članovi imaju pravo da postanu naslednici prestola.

Njen otac je bio potomak carske porodice, a majka je poticala iz feudalne ili vojne aristokratije.

Carica Nagako Carica kao devojčica Foto: Wikipedia/Rekishi-JAPAN

Nagako je postala jedan od poslednjih stanovnika Japana koji su mogli da vide kakav je bio život u carskoj porodici pre Drugog svetskog rata.

Kao mlada devojka pohađala je školu za devojčice u Tokiju, gde ide ćerke iz aristokratskih porodica.

Nakon što se verila kada je imala 14 godina, Nagako je prestala da ide u školu i počela je njena obuka od šest godina kako bi se spremila da postane carica.

Nagako se udala za svog dalekog rođaka princa Hirohita kada je bila veoma mlada. Sve su organizovali njihovi roditelji, što je u to vreme u japanskom društvu bila normalna pojava.

Princ Hirohito je mogao da sam izabere suprugu, ali princeza nije imala mogućnost izbora.

Kada je napunila 14 godina pozvana je na ceremoniju čaja u carskoj palati, dok je prestolonaslednik posmatrao sve devojke. Na kraju je izabrao upravo nju.

Carica Nagako Carica sa sinom, princem Akihitom Foto: Wikipedia/Rekishi-JAPAN

Za princa Hirohita se udala 1924. godine i postala princeza Japana. Carica je postala nakon što je Hirohito stupio na tron 1926. godine.

Za razliku od svojih prethodnika, car Hirohito je odlučio da se odrekne svojih 39 konkubina.

Tokom prve decenije braka, carica je rodila četiri ćerke. Tek 1933. godine par je dobio i sina prestolonaslednika Akihita. Ovaj carski par je imao ukupno sedmoro dece i to pet ćerki i dva sina.

Carica je svoje obredne dužnosti obavljala na tradicionalne načine. Živela je u palati.

Svog supruga je pratila na turnije po Evropi 1971. godine, a potom i po Americi 1975. godine.

Postojale su glasine da se carica Kođun protivila braku svog sina Akihita i njegove supruge carice Mičiko. Sve je izneto na videlo nakon njene smrti 2000. godine. Ona je uporno "maltretirala" snaju i svoje unučiće, toliko da su padali u depresiju, a sve zbog toga što je smatrala da carica Mičiko nije dovoljno dobra za njenog sina.

Carica Nagako Carski par u poseti Beloj kući Foto: Wikipedia/White House Photographic Office

Nakon smrti svog muža 1989. godine, postala je carica udovica. Tada je bila i lošeg zdravlja nije prisustvovala sahrani svog supruga.

U izolaciji je ostala do kraja svog života 2000. godine.

Godine 1995. je postala carica koja je najduže živela, a tako je oborila rekord koji je držala carica Kanši, koja je umrla 868 godina ranije.

U trenutku kada je umrla imala je 97. godina, a carica je bila čitavih 74. U svojim poslednjim danima imala je problema i sa disanjem.

VIDEO - Japan dobio novog Cara i Boga: Pogledajte ceremoniju krunisanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA