≫ 

Najstariji čovek na svetu umro u 123. godini: Tvrdio je da je tajna dugog života u 11 sati sna i svežem povrću i mesu (VIDEO)

Borio se za Crvenu armiju u ruskom građanskom ratu, imao je osmoro dece i 34 praunučadi

  • 5

Ruski pastir Apaz Ilijev, koji je tvrdio da je rođen u vreme poslednjeg ruskog cara, umro je u 123. godini, objavili su ruski zvaničnici.

Da li je Ilijev bio najstariji čovek na svetu nikada nije dokazano, jer su dokumenti o njegovom rođenju izgubljeni pa se njegova dob nikada nije mogla potvrditi.

Ilijev je svoj dug život pripisivao navici da ima 11 sati sna dnevno. Govorio je da je svake večeri legao u 19 sati, a ustajao u 6 sati kako bi izveo svoje stado. Izbegavao je lekare i lekove što je više mogao, iako je u 121. godini operisao oko.

Jeo je samo sveže povrće iz vlastite bašte i domaće meso koje je kupovao u svom selu Guli. Takođe, redovno je pio mleko i svežu izvorsku vodu.

Borio se za Crvenu armiju u ruskom građanskom ratu od 1917. do 1922. godine, a u Drugom svetskom ratu nije učestvovao jer je proglašen prestarim da pristupi vojsci pa je ostatak života živeo kao pastir.

Imao je osmoro dece, 35 unučadi, 34 praunučadi i nekoliko prapraunuka.

Oni koji su ga poznavali rekali su da je bio veoma ljubazan čovek koji je voleo svoj život.

Zvanično, najstarija osoba na svetu bila je Sara Knaus iz SAD, koja je umrla 1999. godine u dobi od 119 godina i 97 dana.

Neki ovu titulu pripisuju Žani Kalment, Francuskinji za koju su tvrdili da je imala 122 godine i 164 dana kada je umrla 1997. godine, međutim, i kod nje su postojali problemi kada je reč o identifikaciji.

Najstariji muškarac koji je ikada živeo bio je Jiroemon Kimura iz Japana koji je imao 116 godina i 54 dana kada je umro 2013. godine.

Trenutno najstarija osoba na svetu je Kane Tanka iz Japana koji ima 116 godina i 127 dana.

Inače, u Libanu živi dekica koji tvrdi da ima 125 godina, ali za to ne postoje nikakvi dokazi.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA