Kilogram kakav znamo odlazi u istoriju, naučnici su doneli novo rešenje kako će definisati ovu jedinicu

Ipak, kilogram jabuka i dalje će biti kilogram jabuka

  • 2

Kilogram kakav poznajemo, posle 130 godina od kada je ta merna jedinica ustanovljena, odlazi u penziju. Umesto toga, dobićemo novu definiciju koja je, kako naučnici kažu, adekvatnija.

Nakon što je odluka jednoglasno donesena na Konferenciji o težinama i merama u Versaju, krajem prošle godine, promena će danas postati i zvanična.

Mnogi ljudi o metrologiji u svakodnevnom životu ne razmišljaju, međutim, ona je veoma važna, piše sajt "Science Alert".

To nije, kako se navodi, samo sistem po kom mi merimo svet, to je takođe i sistem kojim naučnici vode svoja zapažanja.

Sistem koji mora da bude precizan i konstantan, baziran na zakonima Univerzuma.

Međutim, četiri od sedam osnovnih mernih jedinica Međunarodnog sistema jedinica (SI) nisu trenutno zasnovane na konstantama fizike: amper, kelvin, mol i kilogram.

- Ideja je da sve jedinice budu bazirane na zakonima fizike, one su po definiciji stabilne i nepromenljive u budućnosti i dostupne svuda - rekao je Teri Kvin, direktor Međunarodnog biroa za mere (BIPM).

NE KORISTITI VISE, Trudnica, vaga, merenje, tezina Foto: Shutterstock

Kako se objašnjava, metar je određen rastojanjem svetlosti koja putuje u vakumu u 1/299792458 deliću sekunde. Sekunda je određena vremenom potrebnim da atom cezijuma osciluje 9.192.631.770 puta.

Kilogram je određen - kilogramom. Masa nazvana Međunarodni prototip kilograma (IPK), napravljen 1889. od 90 odsto platine i 10 odsto iridijuma čuvana je u posebnom trezotui u sedištu BIPM.

Zapravo, kilogram je jedina osnovna merna jedinica u SI sistemu koja je definisana fizičkim objektom.

U proteklih nekoliko godina, naučnici su razgovarali o postavljanju novih standarda. Sada su konačno spremni da redefinišu kilogram na osnovu Plankove konstante - odnose energije prema frekvenciji fotona.

- Tek sada možemo da definišemo kilogram u smislu konstante fizike, Plankove konstante, brzine svetlosti i rezonante frekvencije atoma cezijuma - objasnio je Kvin.

Ova promena neće uticati na svakodnevni život ljudi. Kilogram jabuka će i dalje biti kilogram jabuka kao i pre promene. Ali, to će biti značajna promena za naučnike.

Pogledajte video: Objavljena prva fotografija crne rupe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Čiča

    20. maj 2019 | 11:06

    Kilogram nije jedinica za masu. Jedinica za masu je gram.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA