≫ 

Ovaj Nepalac je oborio svetski rekord: Za nedelju dana se dva puta popeo na Mont Everest

Plan mu je da se popne i 25. put, a onda će se penzionisati

  • 2

Nepalski alpinistički vodič Kami Rita oborio je svetski, ali i vlastiti rekord, popevši se dva puta u nedelju dana, ali i 24-ti put na  Mont Everest.

Kami (49) se u četvrtak 16. maja popeo do krova sveta s južne strane najviše planine na svetu, a utorak ujutro je na vrh stigao vodeći grupu indijskih penjača, rekla je Mira Ačarja, zvaničnica u nepalskom Odeljenju za turizam.

Nepalac, koji radi za Seven Summit Treks, organizatora ekspedicija sa sedištem u Katmanduu, pomaže stranim alpinistima da stignu do vrha Mont Everesta.

Njegovi saradnici, ali i suparnici, Apa i Purba Taši do krova sveta dosad su stigli 21 put. Kami Rita je rekao da će se povući iz ovog posla pošto se na Mont Everest uspne 25 puta.

- Još sam snažan i želim da se popnem na Sagamartu 25 puta - rekao je Kami Rojtersu, koristeći nepalsko ime za Mont Everest.

Mont Everest Mont Everest. Mont Everest. Foto: Wikipedia/Mount_Everest_as_seen_from_Drukair2

Poslednji put na krajnju visinu od 8.848 metara popeo se preko grebena na uobičajenoj jugoistočnoj ruti.

Alpinista je svoj uspon ostvario 1994. godine kada je imao 24 godine. Jedan od njegovih 24 uspona realizovan je sa kineske strane 2016. godine.

Sezona uspona na Everest ove godine je zvanično otvorena prošlog utorka kada je 8 Nepalaca stiglo do vrha. Ti planinari pripremaju put do vrha planine visoke 8.848 metara drugim planinarima.

Ove sezone oko 1.000 penjača će pokušati da osvoje Himalaje.

Otkad su Edmund Hilari i Tenzing Norđi 1953. godine osvojili krov sveta, na Mont Everest se popelo oko 4.000 alpinista, dok ih je nekoliko stotina poginulo za vreme uspona i silaska s planine.

Pogledajte video: Pravili selfi na vrhu planine, a onda ih je udario grom

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA