≫ 

"Da" za istoriju: Sklopljeni su prvi istopolni brakovi u Aziji, suze radosnice na licima mladenaca (FOTO)

Istopolni brakovi legalizovani su prošle nedelje

  • 3

Na Tajvanu je Amber Vang uzela za ruku svoju tek venčanu suprugu Kristin Juang. Njihov brak ući će u istoriju Tajvana jer je jedan od prvih istopolnih brakova koji je sklopljen u Aziji.

Na ostrvu od 24 miliona ljudi prvi gej i lezbijski parovi u Aziji legalno su uplovili u bračne vode, dočekani aplauzom i suzama radosnicama svojih prijatelja i porodice, piše CNN.

- Tako sam ponosna što je Tajvan na našoj strani i što je prvi u Aziji koji je podržao istopolne brakove. Tajvan je postao primer u postizanju napretka u poštovanju ljudskih prava - rekla je Hunag.

Tajvan, gej brakovi, istopolni brakovi, venčanje

Foto: Tanjug/AP

Amber i Kristin se zabavljaju tri godine. Huang je rekla da je shvatila da su njena ljudska prava narušena kada je svoju suprugu vodila u hitnu, a osoblje bolnice je nije prihvatalo kao njenu partnerku, već kao cimerku.

Prošle sedmice je ovaj par s hiljadama drugih čekao ispred Parlamenta na legalizaciju istospolnih brakova. Rekli su kako je ovaj trenutak za njih bio neverovatan, ali i da razumiju protivnike istospolnih brakova iz razloga što ni Huangin otac nije bio najsrećniji kada mu je rekla za svoju seksualnu orijentaciju.

- Međutim tek kada su upoznali moju partnerku, shvatili su da gaj osobe nisu ono što su o njima godinama mislili - kazala je Huang.

Tajvan, gej brakovi, istopolni brakovi, venčanje

Foto: Tanjug/AP

Pravo na sklapanje istospolnih bračnih zajednica dobili su nakon dvogodišnje borbe. Nakon višemesečnog odugovlačenja zakon je konačno donesen 18. maja. Ipak, većina stanovni

Iako je od već 166 istospolnih parova već registrovalo svoje brakove na Tajvanu, samo nekoliko kilometara dalje protivnici bračne jednakosti najavili su novinarima da će osnovati novu političku stranku koja će se boriti za zabranu istospolnih brakova na izborima 2020. godine.

Pogledajte video: Prljavi ples - Zaljubljeni par se skinuo na ulici

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA