≫ 

Britanska kraljevska porodica pomešala ko su joj bili saveznici tokom Dana D: Zbog ovog snimka našla se na udaru kritika (VIDEO)

Na jednoj strani nalazili su se saveznici, na drugoj - nacistička Nemačka

  • 11

Svetski lideri okupili su se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obeležili 75-godišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.

Ceremoniji su prisustvovali i kraljica Elizabeta II, američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija, premijerka Velika Britanije Tereza Mej, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U ranim jutarnjim časovima 6. juna 1944. godine, više od 150.000 savezničkih vojnika napustilo je Portsmut i obližnja područja i započelo vazdušne, pomorske i kopnene napade na Normandiju, koji su na kraju doveli do oslobađanja zapadne Evrope od nacističkog režima.

Dakle, na strani saveznika bili su Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Čehoslovačka, Francuska, Norveška i Poljska. Na drugoj strani bila je nacistička Nemačka.

Danas se, međutim, kraljica Elizabeta II rukovala sa svim liderima koji su došli u Veliku Britaniju. Britanska kraljevska porodica objavila je snimak na svom zvaničnom Tviter nalogu.

- Kraljicu je liderima predstavila premijerka. Svaki od njih predstavlja zemlju saveznicu koja je učestvovala u Danu D - piše na Tviteru uz snimak na kom se kraljica rukuje i sa Angelom Merkel.

Odmah su se javili komentatori, ali i ruski mediji koji nisu baš sigurni ko je tu bio saveznik.

- Izgleda da su doveli sve učesnike u Danu D, ne samo saveznike... - piše "Raša tudej".

U komentarima je usledila burna rasprava. I dok jedni tvrde da je neophodno prošlost ostaviti u prošlosti da je Nemačka danas veliki saveznik Velike Britanije, drugi tvrde da je neophodno razgraničiti činjenicu da ona jeste danas saveznik, ali da to nije bila u Normandiji, kako je navedeno u objavi kraljevske porodice.

- Nemačka je saveznik, što je tačno sada, ali ne i 1944. tokom Dana D! Nadam se da je to jasno! - napisao je jedan korisnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Мик

    5. jun 2019 | 17:45

    Увек су они на истој страни, све остало је представа. Иначе изворно презиме британске краљевске породице је Хановер.

  • Nute ene

    5. jun 2019 | 18:54

    Ljudi cemu se cudite ista ....a samo drugacije pakovanje.

  • Zule

    5. jun 2019 | 17:20

    Nekada protivnici, sada saveznici, batinaši onih za koje oni odrede da nisu podobni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA