Tajne predbračnih ugovora Donalda Trampa: Škrt je i prema deci

Deca ostaju bez novca kad se zaposle, ili ako odu u vojsku

  • 1

Predsednik SAD Donald Tramp često voli da se hvali milijardama koje je zaradio u poslovima sa nekretninama, ali malo kad spominje da pazi na svaki dolar kad su u pitanju njegovi brakovi i supruge. Pre nego što je sklopio svaki od svoja tri braka, od koja su dva završila razvodom, Tramp je svaki put insistirao na predbračnim ugovorima sa precizno određenim detaljima koji određuju šta će koji bračni drug da dobije ili izgubi razvodom.

Oni uključuju ne samo novac i kuće, nego i to šta supružnici moraju ili ne smeju da otkriju nakon razvoda kako bi se zaštitili od naknadnih neugodnosti. Ugovori su uvek podložni promenama tokom braka što zavisi o tome da li bogastvo supružnika raste i povećava li se broj članova porodice, a drže se u tajnosti sve dok ne dođe do brakorazvodne parnice.

Detalji njegovog predbračnog ugovora sa drugom suprugom Marlom Maples pokazali su da se nije ustručavao povući oštre poteze kad je u pitanju alimentacija za uzdržavanje dece u slučaju razvoda. Tako je Tramp hteo da smanji isplate ukoliko se ona zaposle, kao i ako se odluče za vojnu karijeru, te zanranjuje supruzi da nakon razvoda iznosi bilo kakve pojedinosti o braku, piše "Biznis insajder".

- To je težak, bolan, ružan alat. Verujte mi, u tome nema ništa zabavno, ali moraš da kažeš: draga, ti si predivna, brinuću se za tebe ali ako stvari ne uspeju, ovo je maksimum koji ćeš dobiti - objasnio je Tramp šta za njega znači predbračni ugovor.

Ivana Tramp, Donald Tramp Foto: Profimedia/Landmark

Donald je upoznao Ivanu Tramp 1976. na elitnom Aper Istu u restoranu "Maksvel" koji danas više ne postoji, a nekad je bio mesto za okupljanje bogatih i slavnih. Tada Ivana Zelnički došla je u restoran sa prijateljicama i čekala sto, a onda ju je primetio Tramp i ponudio im mesto za svojim stolom. Nakon ručka ih je ispratio do izlaza i Tramp je Ivanu šarmirao pa su počeli da se viđaju, da bi se venčali godinu dana kasnije, 7. aprila 1977.

Tokom braka je par četiri puta menjao predbračni ugovor kako je bujalo njihovo bogatstvo. Naime, tokom 80-ih i 90-ih bili su vrlo popularni pripadnici njujorške društvene scene. O tome svedoči čak i reklama za "Pica Hat".

Nakon 13 godina braka i troje dece, podneli su zahtev za razvod 11. decembra 1990. godine, a kako se saznalo do razvoda je došlo nakon 4. predbračnog ugovora.

Prema konačnom dogovoru, Ivana je dobila 25 miliona dolara, zatim vilu u Grinviču i 22 miliona dolara ako vilu prodaju pre razvoda.

Donaldu je takođe naređeno da plati oko 650.000 dolara godišnje za uzdržavanje troje dece, što je približno svota koju je Ivana Tramp potpisala u predbračnom ugovoru.

Konačni dogovor postignut je nakon višemesečnih pregovora čiji je cilj bio da osigura da Ivana dobije novac od Donalda, koji je navodno bio duboko zadužen zbog poslova sa nekretninama i u to vreme nijedna banka nije želela da mu odobri kredit.

Donald Tramp i bivša supruga Marla Mejpls Foto: Profimedia/UPPA News

Tramp se tada oženio glumicom Marlom Maples, koja je bila u sred drame zbog razvoda od bivšeg supruga 1993. godine, neposredno nakon rođenja ćerke Tifani.

Samo četiri godine kasnije par je najavio razvod. Odluku su doneli uoči same četvrte godišnjice braka.

Nakon što su se 1999. godine konačno nagodili da joj Tramp isplati 2 miliona dolara, Maples je rekla da je predbračni ugovor "velika bitka" i da joj je Tramp dao da ga potpiše samo pret dana pre nego što su se venčali 1993.

Iako ga je potpisala, Marla nije krila nezadovoljstvo ponuđenim. Nakon dve godine pravne bitke rekla je da odlazi pod uslovima prvog predbračnog ugovora i da odustaje od usmenih obećanja koje joj je Tramp dao tokom braka.

Sporazumom je takođe propisano da Tramp neće više da bude obavezan da godišnje uplaćuje 100.000 dolara za dečiji dodatak za njihovu ćerku Tifani čim ona navrši 21 godinu života ili čim dobije posao sa punim radnim vremenom ili se prijavi u vojsku ili se pridruži mirovnim snagama.

Trampov predbračni ugovor sa Maples takođe je osimišljen kako bi se izbegle neugodnosti kroz koje je prolazio nakon razvoda sa Ivanom, pa joj je onemogućio objavljivanje bilo kakvih materijala u kojima bi detaljno opisala njihov brak.

Melanija Tramp, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Ugovorom se obavezala da nikad neće objaviti nijedan dnevnik, memoare, nijedno pismo, priču, fotografiju, intervju, tekst, esej ili bilo kakav opis bilo da je reč o fikciji ili dokumentarnom delu, kao ni da neće nikad da iznosi - nikakve pojedinosti o braku. Ukoliko Mepls prekrši sporazum, Donald će pretrpeti nepopravljivu štetu - piše u ugovoru.

Donaldov treći brak sa Melanijom počeo je 2. januara 2005. godine. Iako uslovi njihovog predbračnog ugovora nikada nisu objavljeni, kolumnistkinja Liz Smit rekla je da je Tramp zadovoljan govoreći: - Lepo je da je potpisala ugovor. Svesna je da to moram da imam -.

Spekulacije oko pojedinosti sporazuma takođe su došle u središte pažnje kada su se njih dvoje uselili u Belu kuću nakon što je Tramp izabran za predsednika SAD, što neki kažu da bi moglo da utiče na nove uslove u slučaju razvoda.

Pogledajte video: Ratni veteran odmerio Melaniju, pa rekao: "Da sam mlađi..."

(Telegraf.rs/Express.hr/Busines Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srđan

    8. jun 2019 | 23:49

    Rado bih bio njegov sin. Posao me ne bi video. Ne navodi se samo šta ako se dete oženi ili uda. Ima li tu neka začkoljica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA