≫ 

Radnici gradske čistoće skupljali su knjige iz kontejnera, pa napravili predivnu biblioteku (VIDEO)

Radnici planiraju da osnuju i pokretnu biblioteku sa kojom bi posećivali škole

  • 4

Radnici gradske čistoće u Ankari, glavnom gradu Turske, primetili su da sve veći broj knjiga završava u kontejnerima i odlučili su da ih sakupe. Uspeli su da naprave sopstvenu biblioteku koja ima preko 4.700 knjiga, a njih još 1.500 čeka svoje mesto na polici, prenosi TRT World.

- Knjige su trebale da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život - rekao je Emirali Urtekin, direktor biblioteke.

Njegov kolega Eraj Jilmaz knjige izdaje čitaocima, a ističe i kako one pozitivno deluju na njihov posao.

- Dobro je za mozak i navodi vas na nove ideje - rekao je.

Projekat su pokrenuli pre nekoliko meseci i sve funkcioniše kao kod prave biblioteke. Knjige su podeljene po odeljenjima - od ljubavnih romana, krimića, knjiga o samopomoći pa sve do dečijih slikovnica.

Iako su ju na početku koristili samo radnici čistoće, sada je otvorena za sve koji žele da dođu i da čitaju ili da pozajme knjigu. Sve knjige se iznajmljiju besplatno, najduže na dve nedelje, 24sata.hr.

- Mnogi dolaze u biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge - rekao je Urtekin i dodao da neki čak šalju knjige poštom iz drugih gradova. U istoj zgradi se nalaze i menza i brijačnica, pa je postala omiljeno mesto za odmor radnika.

Radnici planiraju da osnuju i pokretnu biblioteku sa kojom bi posećivali škole. Naime, javio im se veliki broj dece čije škole nemaju biblioteku ili je izbor u njima jako mali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • KK

    16. jun 2019 | 07:49

    Ovo mnogo govori o njima, a jos vise o onima koji su ih bacili u kontejner!!!

  • Dragica

    16. jun 2019 | 07:52

    Jako lep gest od radnika sto nisu bacali knjige. To je kao da unistavas pamet , osecanja i sve ono sto nas cini ljudima . Knjige su ostavljene ljudima u amanet da se prenose na sledece generacije da nikad ne zaboravimo ono sto nas cini posebnima !!!!!

  • Romantičar

    16. jun 2019 | 08:40

    VRH ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA